2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

60 centi alá zuhant a Velencei-tó, eltűnt a horgászok kétharmada – videóval

60 centi alá zuhant a Velencei-tó, eltűnt a horgászok kétharmada – videóval

Régebben küzdeni kellett a helyért, most azonban rengeteg szabad placc áll a horgászok rendelkezésére a Velencei-tó partján. Csak vízből és halból van kevesebb, no meg már a pecásokból is. Az idei évben a harmadára csökkent az engedélyt váltók száma. Közben a tó vízállása újabb negatív rekordot döntött.

Rendszeresen jár a Velencei-tóhoz horgászni Bánoczki Ferenc, de idén nem sok sikerélménye akadt. Az RTL Klubnak azt mondta, nemcsak a halból, horgászból is egyre kevesebb van. 

„Abszolút senki nincs a parton” – nyilatkozta, miközben azt mutatta, hogy a parton, ahol ő pecázik általában alig szokott hely lenni, most pedig pang az ürességtől. „Küzdeni kellett a helyért, öt métereként horgász ült” – jellemezte a régi időket. 

A horgászok száma egyenesen arányos a Velencei-tó vízszintjével – erről már Eötvös Pál, gárdonyi önkormányzati képviselő számolt be.   

„2022-ben a korai évek átlagához képest a Velencei-tóra engedélyt váltók száma 30 százalékra csökkent” – konkretizálta a visszaesés mértékét. 

A Velencei-tó vízállása 2022. július 30-án Agárdnál délelőtt 10 órakor érte el az abszolút rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amire a hiteles mérések (1939) kezdete óta még nem volt példa. 

1949. október 24-én mérték az eddigi legalacsonyabb vízállást, 63 centimétert, de már újabb rekordot lehet feljegyezni. Augusztus 5-én 18 órakor az agárdi vízmérce már csak 59 centit mutatott. 

A vízügy szerint a tó párolgása tovább folytatódik, a nyári szezon végére 50-55 centiméterest vízállást várnak. Az egy hete érkezett hidegfront és eső sajnos csak enyhe tapasz volt az aszály vájta sebeken.

„Országos átlagban 10,3 milliméter csapadék hullott. Ez gyakorlatilag el sem jutott a folyókba, a tavak felületére nyilván igen, de ott sem számított. Annyira száraz a föld, hogy azonnal beívódik” – magyarázta az RTL Klub riportjában Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

1863 és 1866 között volt már rosszabb is a helyzet, akkor teljesen kiszáradt a Velencei-tó. Azt a vízügy szakemberei nem tudják megmondani, hogy ez bekövetkezhet-e újra. 

Fürdési tilalmat rendeltek el az egyik Velencei-tavi strandon. Részletek ITT

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotó: RTL Klub képernyőfelvétel)