2024. március 1. péntek | Albin
Aktuális

A fekélyes sebekről ismerhető fel az egyik legcsúnyább pontybetegség

A fekélyes sebekről ismerhető fel az egyik legcsúnyább pontybetegség

Nagyon csúnya sebek láthatók azon a pontyon, amelyet a Magyar Haltani Társaságnak (MHTT) küldtek be, kérve, hogy alkossanak szakvéleményt.

„A halat Kelet-Szlovákiában fogták, a Pálóchoz tartozó Ortón. Több pontyon látható ilyen fertőzés. Kérném szépen a betegség azonosítását, ha lehetséges” – olvasható az MHTT-nak küldött levélben. 

Az MHTT halegészségügyi állatorvos szakértője szerint a képen a pontyok fekélyes bőrgyulladásának (erythrodematitis) súlyos formája látható. 

Régen ezt a betegséget idült hasvízkór néven tartották számon. A kórokozó az Aeromonas salmonicida atipica. 

A hal fertőződése a tógazdaságban főleg a válogatóasztalon megy végbe: az asztal egyenetlenségei fölsértik az egészséges halak bőrét, ahova a beteg halak fekélyeiből származó korokozók bedörzsölődnek. Ezért a védekezés alapja a betegségtől mentes helyről történő haltelepítés. 

A baktériumot paraziták is közvetíthetik, például a pontytetű (Argulus foliaceus). Régen antibiotikummal lehetett ellene védekezni, ma már ez kizárt, mert élelmiszerként szolgáló állatoknak nem adható. A nyári planktonbőség idején a kevésbé beteg pontyok gyógyulására is van remény – írta válaszában az MHTT.

Erősen elszaporodtak a férgek a süllőkben és a sügérekben. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)