2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

A folyamatos eső ellenére stagnál a Velencei-tó vízállása

A folyamatos eső ellenére stagnál a Velencei-tó vízállása

Látszólag esős napok után vagyunk, mégsem emelkedik a Velencei-tó vízállása. A közösségi média felületein természetesen megjelentek azok a vélemények, melyek megfogalmazói szerint mindez csak azért lehetséges, mert „az állam lopja a vizet” a tóból, mások úgy gondolják, a halastavakba eresztik le a vizet

– Az elmúlt héten összesen 19 milliméternyi csapadék hullott, ha nem számítom a hétvégi esőt. Eközben azonban annyira szeles volt az idő, hogy a 13-14 fokos víz tovább párolgott, ezért nem emelkedett a vízállás. Jellemző, hogy a csapadékot az aszályos nyár után nagy intenzitással szívja fel a talaj, szívják fel a növények. A vízmérce azt mutatta, hogy 51 és 56 centiméter között mozgott a vízállás, az automata óránként közli az adatokat. Az ingadozást a hullámzás okozta – magyarázta a feol.hu-nak Pálinkás Imre, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) Velencei-tavi kirendeltségének vezetője. 

A szakember szerint valóban felmerülhet a gyanúja annak, hogy a kotrások megsértették a vízzáró réteget, s azon keresztül veszít vizet a tó, azonban most már mindenhol van annyi lágy iszap, amely ezt lezárná. Egyszerűen csak nem esik annyi eső, amely érdemben emelhetne a tó szintjén.  

– Úgy érezheti valaki, hogy na, már megint esik, de ez kevés – igazít el Pálinkás Imre. – Évek óta szeptember végéig folyamatosan csökken a vízállás, ez a tendencia most sem fordult meg. Ettől a helyzettől senki sem boldog, mindenki türelmetlenül várja a változást, de tudomásul kell venni, hogy a tóból eresztéssel nem távozik víz, a zsilipek zárva vannak. A vízgyűjtő területen sincs víz, azaz befolyással nem növelhető a Velencei-tó vize, ezt tudomásul kell venni. Jelenleg csak annyi vizet kap a tó, amennyi közvetlenül a tó felületére esik.  

A Mohosz helyi vezetője nem szépít a helyzeten, amit ő is tragikusnak mond. Ha ősszel és télen nem érkezik extrém mennyiségű csapadék, akkor a jövő évben sem lesz elvárt szinten a tó szintje. 

Leszögezte, mesterséges vízpótlásra van szükség – erről már a szövetség többször nyilvánosságra hozta állásfoglalását –, de mindenki tudja, hogy a szankciók okozta energiaválság és infláció miatt ma ennél nagyobb gondokkal néz szembe az ország.  

A halak helyzete egyelőre kiegyensúlyozott, úgy tűnik, az úgynevezett dinnyési kotráson, tizenöt hektáron nagy mennyiségű keszeg állt össze. Mivel a vízállástól függetlenül szinte egész évben jól fogták a pontyot a tavon, számuk mára lecsökkent, hiszen a telepítéseknek nem volt értelmük ebben a helyzetben. 

A rablóhalak száma is megritkult. Komolyabb halpusztulás – mint tavaly – idén eddig nem történt, de a tél még hordoz veszélyeket, akár 95 százalékos elhullást is hozhat. Ilyen katasztrófa extrém hidegben bármilyen vízállásnál bekövetkezhet, bár idén kétségtelenül nagyobb lesz a kockázat.  

A Dinnyési-fertő tisztított szennyvizet kap, más irányba nem távozhat a víz a tóból, legfeljebb a Dinnyési Halgazdaság felé. Hallani olyan hangokat, hogy ez így történik, és éppen emiatt nem emelkedik a vízszint. 

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megkeresésünkre az alábbi tájékoztatást adta:  

„A Velencei-tóra és vízgyűjtő területére az agárdi csapadékmérő állomás adatai szerint 2022. szeptember 1-26. között, azaz 26 nap alatt 42 milliméter csapadék hullott. A tó vízállása 2022. szeptember 26-án 55 centiméter. Az említett csapadéktevékenység jellemzően kis intenzitással zajlott, amely nem okozott a vízgyűjtő területekről lefolyást a Velencei-tavat tápláló vízfolyásokon: tekintettel az aszályos időszakra a száraz talajba a teljes mennyiség beszivárgott. A tó vízszintjét csak a közvetlenül a felszínére esett vízmennyiség emelte meg, illetve pótolta a tó párolgási veszteségét. A tó víztömegéből a hideg időszak beköszöntéig folyamatos a párolgás. Nyári időszakban ez elérheti a napi egy tó cm-t, tavaszi-őszi időszakban pedig 4-5 naponta apadhat 1 centimétert a vízállás. A Velencei-tóból vízeresztés, vízszolgáltatás 2021-22. évben nem történt, a jelenlegi alacsony vízállás miatt ez nem is lehetséges.”

Az agárdi vízmérce kedden 16 órakor mindösszesen 53 centin állt, míg szeptember 6-án 56 centi volt a vízállás.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Kdtvizig) az ügyben az alábbi tájékoztatást adta:  

„A Velencei-tóra és vízgyűjtő területére az agárdi csapadékmérő állomás adatai szerint 2022. szeptember 1-26. között, azaz 26 nap alatt 42 milliméter csapadék hullott. A tó vízállása 2022. szeptember 26-án 55 centiméter. Az említett csapadéktevékenység jellemzően kis intenzitással zajlott, amely nem okozott a vízgyűjtő területekről lefolyást a Velencei-tavat tápláló vízfolyásokon: tekintettel az aszályos időszakra a száraz talajba a teljes mennyiség beszivárgott. A tó vízszintjét csak a közvetlenül a felszínére esett vízmennyiség emelte meg, illetve pótolta a tó párolgási veszteségét. A tó víztömegéből a hideg időszak beköszöntéig folyamatos a párolgás. Nyári időszakban ez elérheti a napi 1 centimétert, tavaszi-őszi időszakban pedig 4-5 naponta apadhat 1 centit a vízállás. A Velencei-tóból vízeresztés, vízszolgáltatás 2021-22. évben nem történt, a jelenlegi alacsony vízállás miatt ez nem is lehetséges."

Hasonló a helyzet a Balatonnál. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Limnológia Tanszék, Pannon Egyetem)