2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

A kiszabható legnagyobb pénzbírsággal büntették meg Cs. G. balatoni orvhorgászt

A kiszabható legnagyobb pénzbírsággal büntették meg Cs. G. balatoni orvhorgászt

Újabb, 2023-as ügyben hozott elmarasztaló határozatot a Somogy Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság a már korábban is több millió forintos bírságokat begyűjtő Cs. G. balatonlellei lakossal szemben, akit most a horgászati szabályszegések esetében a legmagasabb kiszabható összeggel büntették. Ezzel minden bizonnyal országos csúcstartónak mondhatja magát.

Cs. G. balatonlellei lakos visszaeső orvhorgásznak számít, a halőrök már jól ismerik, és a halgazdálkodási hatósággal is többször meggyűlt már a baja. 

Története 2023. április 23-án indult, amikor Balatonboglár térségében a horgászhelye elhagyása után a kifogott halakat nem vezette be a fogási naplójába. Akkor még rendelkezett érvényes engedéllyel, de azt bevonták, és 105.000 forintra, valamint 18 hónapos eltiltásra büntették.

Ez azonban nem tántorította el attól, hogy újra horgászbotot ragadjon. Ezt kétszer is megtette, és pechére augusztus 27-én, majd szeptember 26-án is találkozott a halőrökkel, és kapta a nyakába az újabb bírságokat és eltiltásokat. A három halőri ellenőrzés következményeként összesen 498.750 forintos fizetnivalót szedett össze, és 72 hónapra, azaz hat évre kizárták a horgászatból.

A sornak itt még koránt sem volt vége, mert október 6-án Balatonboglár, négy nappal később, október 10-én pedig Balatonlelle térségében érték tetten engedély nélküli horgászaton. A bírságok összege pedig már akkor is az egekbe rúgott. 

Először 1.196.016 forintot, valamint 36 hónapos horgászattól eltiltást kapott, majd pedig 1.794.023 forintot és 36 hónapot. Ez összesen 2.990.039 forint és 72 hónap. Ha ehhez még hozzávesszük 2023-as korábbi, három darab eset bírságait, akkor 3.488.789 forint és 144 hónap, azaz 12 esztendő jön ki.

A Pecaverzum már legutóbbi, áprilisban készült cikkében is jelezte, hogy lehetnek még olyan, 2023-as ügyek a Somogy Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság asztalán, amelyek még nem zárultak le. Igazunk lett, ugyanis a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) honlapjára június 11-én felkerült egy újabb elmarasztaló döntés Cs. G. balatonlellei lakossal szemben. 

„A Somogy Vármegyei Halgazdálkodási Hatóság 2.000.000 forint halvédelmi bírsággal, valamint 36 hónapos horgászattól való eltiltással sújtotta Cs. G. balatonlellei lakost, aki 2023. október 28-án a Balatonon, Fonyód térségében engedély nélkül horgászott. A mostani bírság jelenleg a horgászati szabályszegések esetében a legmagasabb kiszabható összeg” – közölték. 

Ha a korábbi össszesítéshez tehát hozzávesszük ezeket a tételeket is, akkor 5.488.789 forint pénzbírság és 180 hónap, azaz 15 évnyi horgászattól való eltiltás jön ki. Ezzel Cs. G. balatonlellei lakos jó eséllyel országos rekordot döntött, és még érkezhetnek 2023-as ügyek. Szóval a történetnek még lehet, hogy lesz folytatása… 

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal a Pecaverzum korábbi sajtómegkeresésére azt írta, amennyiben a szabálysértő a bírság megfizetésének nem tesz eleget, a hivatal a bírsághatározatokat a végrehajtó hatóságnak átadja végrehajtásra. Azt is közölték, hogy örökös eltiltás nincs a horgászatban. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)