2024. március 1. péntek | Albin
Aktuális

Árvízvédelmi készültség lépett életbe a Tiszán, a Bodrogon és a Sajó torkolati szakaszán

Árvízvédelmi készültség lépett életbe a Tiszán, a Bodrogon és a Sajó torkolati szakaszán

Február 10-én, szombaton reggeltől elsőfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) működési területén a Tiszán, a Bodrogon és a Sajó torkolati szakaszán.

Nappali figyelő- és őrszolgálatot látnak el a védvonalakon 268 kilométeren – áll a vízügyi igazgatóság közleményében.

Az Émvizig működési területének jelenleg mind a hét belvízvédelmi szakaszán van érvényben első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültség.

A Bodrog esetében a következő napokban folytatódik az áradás, szombattól már első fok feletti vízszintekkel. A Bodrogon a vízszintek emelkedése egészen a jövő hét második feléig tarthat. 

A Tisza előző árhulláma jelenleg Tiszabercel térségében tetőzik. Kárpátalján az elmúlt napokban ismétlődő és jelenleg is tartó esőzés újabb vízszintemelkedéseket generált. 

Tokajnál és alatta a következő napokban folytatódik az áradás, egyelőre az első fokot, azaz a legalacsonyabb készültségi szintet mérsékelten meghaladó vízszintekkel.

A 3307. számú, ároktői komphoz vezető út 33+594 – 34+426 kilométer közötti szakaszát a Tisza magas vízállása miatt az illetékes közútkezelő január 23-án lezárta. Ároktő és Tiszacsege között a komp nem üzemel. 

A belvízzel borított terület nagysága kismértékben csökkent, jelenleg közel 3900 hektár. Az Émvizig mind a 7 belvízvédelmi szakaszán, összesen 30 darab szivattyútelepen van érvényben belvízvédelmi készültség. 26 szivattyútelepen elsőfokú, 3 szivattyútelepen pedig másodfokú a készültség.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: Émvizig)