2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Aktuális

Csapóhorogos orvhorgászokat kaptak el Hajdú-Bihar megyében

Csapóhorogos orvhorgászokat kaptak el Hajdú-Bihar megyében

A két férfi eleinte tagadta, hogy közük lenne az illegális halfogó eszközhöz, aztán végül mindent bevallottak, majd a rendőrségen előállították őket.

A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének hivatásos halőrei a Keleti-főcsatorna III-as szakaszán általános ellenőrzés során a Derecskét Földessel összekötő híd közelében több csapóhorgot találtak. 

Pár napos megfigyelést követően november 18-án az esti órákban a csapóhorgoknál megjelent két fiatalember. A férfiak ellenőrizték az általuk kihelyezett szerelékeket, amelyeken csalihalak voltak elhelyezve. Ezt a folyamatot már nem tudták befejezni, mert a halőrök rajtuk ütöttek – adta hírül a megyei szövetség. 

A férfiak eleinte tagadták, hogy közük lenne a tiltott eszközökhöz. Azt mondták, hogy ők csak pergetni jöttek, ehhez azonban igen különleges módszert választottak, ugyanis a gumihalakon kívül vödörben élő csalihalat is hoztak magukkal. A halak mind fajtában, mind méretben megegyeztek a csapóhorgokon lévő példányokkal. 

A rendőrség megérkezését követően a halőrök még más bizonyítékot is feltártak, amelyek az elkövetőket beismerő vallomás megtételére ösztönözték. A férfiak orvhalászat vétsége gyanújával előállították a Püspökladányi Rendőrkapitányságon. 

„Ha tiltott eszközt találnak, ne vegyék ki azokat a vízből, azonnal tegyenek bejelentést a halőröknek” – hívták fel a figyelmet.

A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetségének hivatásos halőrei az év eltelt időszakában eddig 4 esetben 5 embert értek tetten orvhalászaton, akik a tettükkel bűncselekményt valósítottak meg. 

Szabálysértési ügyben több mint 200 esetben kezdeményeztek eljárást. A feljelentések jelentős részét a horgászokmányok hiánya adja, majd a fogási napló vezetésének elmulasztása, illetve a több botos horgásztat.

Jogosulatlan halászattal, horgászattal, továbbá az állami halőri szolgálat feladatvégzését érintő bejelentéseket az allamihalor@nebih.gov.hu címen is meg lehet tenni.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szervezetek Szövetséga/duna24.sk)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!