2021. október 27. szerda | Szabina
Aktuális

Döntési helyzet előtt a cibakházi horgászok: kevesebb hal vagy drágább engedély

Döntési helyzet előtt a cibakházi horgászok: kevesebb hal vagy drágább engedély

A horgászturizmus fellendítésén dolgoznak Cibakházán. Az utóbbi időben felmerült, hogy bár a horgászokat szabály kötelezi, hogy nem lehet szemetes a partszakasz, ahol csalijukat a vízbe dobják, a tapasztalatok alapján viszont sokan hagyják az üres etetőanyagos szatyrot és egyéb hulladékot a peca helyén. A kérdés megoldására vitaindító közleményt tett közzé a helyi horgász egyesület.

Visszatérő probléma a holtág partján, hogy néhányan hátrahagyják a szemetüket. Van, aki szétszórva, és van, aki műanyag zsákban összegyűjtve. Igazság szerint másnap reggelre ez utóbbit is szétszórják az ennivaló után kutató állatok. Vagyis a végeredmény szemetesen hátrahagyott hely, ahol a következő horgász nem tud nyugodtan leülni – fogalmazott közleményében a Cibakházi Vegyesüzemi Horgász Egyesület, amelyet a szoljon.hu vett észre. 

Mivel egyre többen váltanak engedélyt az adott területre, a szemét is egyre több. Hulladékgyűjtők kihelyezését tervezték, de azok ürítése további költségeket róna a fenntartóra és közvetve a horgászokra is.

„Valamit kezdeni kell a helyzettel – válaszolta a portál megkeresésére Hegyes Zoltán polgármester. – Az nem lehet hosszú távú megoldás, hogy az egyesület vagy az önkormányzat kampányszerűen szedi össze a szemetet.”

Két megoldási javaslatot dolgoztak ki a tiszazugi nagyközségben. Konténerek vagy szemetesek telepítése az egyik opció, ezekben több köbméter hulladék gyűlne össze hetente, amit el kellene szállíttatni, az erre költött összeg húsz-huszonöt mázsa hal telepítésére lenne elég. Ez akár magával vonná azt, hogy több ezer forinttal megemelkedne az engedély költsége, hiszen a hulladék elszállíttatása közel kétmillió forint – vázolta az egyik lehetőséget.

A költséghatékonyság jegyében inkább afelé terelnék a horgászokat, hogy maguk vigyék el a partról a szemetet. „Amit kivittek magukkal, azt vélhetően hazafele is befér a táskába, az üres zacskók egyébként is kevesebb helyet foglalnak, mint az etetőanyaggal teliek” – tette hozzá Hegyes Zoltán.

A közreadott vitaindító dokumentum célja, hogy a horgászok is megismerhessék a lehetőségeket. Az észrevételek mérlegelése és megvitatása után a döntést jövő év elejére tervezik.

A probléma nem újkeletű sajnos Cibakházán. A Pecaverzum már korábban beszámolt róla, hogy drasztikus lépésekre számíthatnak a szemetelő horgászok Cibakházán. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Cibakházi Vegyesüzemi Horgász Egyesület)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!