2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Drámai a hordalékhelyzet a Rába mérgesi szakaszán – videóval

Drámai a hordalékhelyzet a Rába mérgesi szakaszán – videóval

Több ezer köbméternyi hordalék gyűlt össze a Rába-folyó mérgesi szakaszán. A híd fogta meg az uszadékot, a helyiek pedig aggódnak: vajon meddig bírja a szerkezet az óriási terhelést?

Drámai a helyzet a Rába mérgesi szakaszán. A mérgesi híd lábánál ugyanis óriási, soha nem látott mennyiségben torlódott össze a hordalék – számolt be a Kisalföld.  

Jórészt fa gyűlt össze, amiből óvatos becsléssel több száz, de inkább több ezer köbméternyi torlódott fel a folyón, a hídtól több száz méteren. A helyiek aggódva nézik hídjukat, vajon bírja-e a hatalmas terhelést? 

„Nem vagyunk nyugodtak, de egyelőre semmit nem tehetünk. Igaz, a problémát már jóval az árvíz előtt jeleztem. Természetesen az önkormányzat figyelmét is sokan felhívták a kialakult helyzetre, ami mostanra már nemcsak katasztrófalátványosság, hanem egyre ijesztőbb” – nyilatkozta Mérges polgármestere, Balázs Vince.

A község azonban tehetetlen, a híd ugyanis nem Mérgesé. Kiderült az is, hogy semmilyen írásos dokumentum nem található róla, illetve helyrajzi száma sincs az építménynek.

„Emiatt sajnos vis maior kérelmet sem tudunk benyújtani. Már tavaly igyekeztem intézkedni az ügyben, hiszen nap mint nap láttuk, hogy egyre aggasztóbb állapotok lesznek a hídnál. Országgyűlési képviselőnk segítségét is kértem. Idén februárban azt a tájékoztatást kaptam, hogy a Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság kivizsgálta kérésünket, és megalapozottnak találta. A hordalék eltávolításával az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságot bízták meg. Sajnos, a kialakult árvízi helyzetben nincs lehetőség és mód a munkát elvégezni. Bízom benne, hogy az levonulása után minél előbb megoldódik a probléma” – mondta Balázs Vince.

A mérgesi hídnál kialakult hordalékhelyzetről a Várkesző Napjai Facebook-oldalra töltöttek fel videót. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Várkesző Napjai FB-videó képernyőfelvétel)