2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Egész nyárra szóló horgászati tilalmat rendeltek el egy Duna-szakaszon a Paksi Atomerőmű miatt

Egész nyárra szóló horgászati tilalmat rendeltek el egy Duna-szakaszon a Paksi Atomerőmű miatt

A Paksi Atomerőmű által kibocsátott meleg víz hőmérsékletének ellenőrzése miatt egész nyáron át tartó horgászati tilalmat rendeltek el a Dunán jobb partján egy folyamkilométer hosszan a főmeder középvonaláig.

A Tolna Megyei Kormányhivatal mint halgazdálkodási hatóság az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kérelmére a Duna folyam jobb partján 1525,0-1526,0 fkm között a főmeder középvonaláig általános horgászati és halfogási tilalmat rendel el július 1. és augusztus 31. napja között, melyet a halgazdálkodásra jogosult a szövetség tagjaival haladéktalanul közöl és az érintett szakaszon – jól látható módon – táblával jelöl – olvasható a Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (Bászhosz) internetes oldalán.

Mint írják, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. június 2-án kérelemmel fordult a Tolna Megyei Kormányhivatal mint területi halgazdálkodási hatóság felé. A dokumentumban közölték, hogy a jogszabályi kötelezettségük teljesítése érdekében, az atomerőmű által kibocsátott meleg víz hőmérsékletének ellenőrzését az erőmű szakemberei rendszeresen, naponta elvégzik a kibocsátási ponttól (az energiatörő műtárgytól) folyásirányban számított 500 méterre lévő keresztszelvényben, ahol is a Duna hőmérséklete nem haladhatja meg a 30 Celsius-fokot.

A mérések összesített ideje körülbelül 2-3 óra, amit minden olyan esetben naponta egyszer el kell végezni, amikor a Duna hőmérséklete meghaladja a 25 Celsius-fokot – hangsúlyozták.

Az atomerőmű szakemberei a méréseket mobil mérőeszközökkel, csónakból végzik, így a horgászok zavarnák őket, a horgászati és halfogási tilalom elrendelésére ezért volt szükség. 

A közlemény szerint „az adott dunai keresztszelvényt (az ábrán vonallal jelölve) behajózva, a statisztikai elemzéshez megfelelő mennyiségű mérési eredmény felvételével, továbbá a hőcsóva hosszirányú elosztásának vizsgálatához az energiatörő műtárgytól, a kifolyástól körülbelül 700 méterre lévő nagy kőszórásig hosszanti irányba monitorozva” történik majd a vizsgálat. 

Hozzátették: az atomenergia alkalmazása során a levegőbe és a vízbe történő radioaktív kibocsátásról és azok ellenőrzéséről szóló 15/2001. (VI.6.) KöM rendelet 10. §-a előírja az ellenőrzési tartományt és a hőmérsékletkorlátot is.

A Bácshosz által kijelölt kíméleti területekről ITT lehet tájékozódni.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Országos Atomenergia Hivatal)