2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Egy horgásznak köszönhető, hogy nem égett porig a kajak-kenusok mólója

Egy horgásznak köszönhető, hogy nem égett porig a kajak-kenusok mólója

Június 7-én, kedden 15 óra előtt néhány perccel kigyulladt a Békési Kajak-Kenu Club mólója. Felmerült a bűncselekmény gyanúja, ezért a rendőrség rongálás vétsége miatt büntetőeljárás keretében vizsgálja az ügyet. Hogy nem égett le a teljes stég, az egy horgásznak köszönhető – számolt be a beol.hu.

A Békés megyei portál megtudta, hogy a stéget délután fél három körül gyújthatták meg. Némi szerencse, hogy egy horgász észlelte a bajt, azonnal arra evezett, és a nála lévő poroltóval rögtön elkezdte oltani a tüzet. 

Érkezett még egy másik segíteni akaró férfi, aki szintén csatlakozott a lángok megfékezéséhez. A hőhatás olyan mértékű volt, hogy a stégelem kétszer újra meggyulladt, miután eloltották. 

A horgász értesítette a klub elnökét, Dobi Istvánt, aki egyrészt riasztotta a tűzoltókat, másrészt a kikötőből két poroltóval a helyszínre sietett.

„Sajnos valószínűleg mindez semmit nem ért volna, ha nincs a két jó szándékú ember, aki azonnal oltani kezdte a tüzet. Nélkülük az egész stég leéghetett volna” – mondta Dobi István.

A tüzet oltani kezdő horgász a Kettős-Körösön a kikötő irányából haladt Mezőberény irányában, amikor meglátta a füstöt. Először azt hitte, hogy a gát tövében gyújtott valaki tüzet. 

„Ahogy közelebb értem, észleltem, hogy nem erről van szó, hanem a stég ég. Amíg odaértem, felhívtam Dobi István, a klub elnökét. Amikor még közelebb értem, akkor már láttam, hogy nincs mire várni, a stég olyan mértékben izzott, félő volt, hogy az egész leég. Poroltó is volt nálam, de végül nagyrészt vízzel oltottam el a tüzet. Ezután kétszer vagy háromszor is visszagyulladt a műanyag, amit újra oltani kellett. Később érkezett egy fiatalember, majd Dobi István, természetesen megvártam őket, addig figyeltem a területet. Amikor megérkeztek, akkor hagytam csak el a stég környékét” – emlékezett vissza a történtekre a horgász. 

Az említett stég egyébként hasonló műanyag elemekből áll, mint a békési kishajó kikötő. A mintegy 20 elem akár 10 perc alatt leéghetett volna a segítség nélkül.

A duplaméretű műanyagelem, ami a lángok miatt tönkrement, alaphangon körülbelül 300 ezer forintba kerül. A klub megtette a büntető feljelentés, a nyomozás elkezdődött.

Elértük a horgászt, aki felfedezte a tüzet, és tulajdonképpen eloltotta a lángokat.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotónk illusztráció, forrása: pixabay.com)