2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Aktuális

Egy szennyvíztisztító telep szennyezi a Füzes-patakot Biatorbágynál

Egy szennyvíztisztító telep szennyezi a Füzes-patakot Biatorbágynál

A Pest Megyei Főügyészség tudomására jutott, hogy Biatorbágynál a Füzes-patakba szennyvíz folyik, amelyet pont egy szennyvíztisztító enged a vízbe – közölte a Pecaverzummal dr. Jagusztin Tamás főügyészségi osztályvezető ügyész. Az ügyben az ügyészség vizsgálatot indított.

A Pest megyéből eredő Füzes-patak részét képezi Magyarország ökológiai hálózatának, és előfordulnak benne a jogszabályok alapján fokozottan védett fajok. A patak forrásának tövében lévő szennyvíztisztító telep ezért csak szigorú feltételekkel kapott engedélyt a működésre, így előírták, hogy az üzemeltetés során a felszín alatti vizek minősége nem veszélyeztethető. 

Az esetleges kockázatos anyagokkal kapcsolatban pedig fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a felszín alatti víz ne szennyeződjön, és a patakba még váratlan veszélyhelyzet esetén sem kerülhet nyers szennyvíz.

A helyszínen az engedélyben előírtak ellenére a szennyvíztisztító telephelyének sarkában lévő kifolyó résznél, ugyanott, ahol a patak ered, jelentősen erős szaghatás volt tapasztalható, és a patak vízfelszínén tisztítatlan szennyvíz nyoma, emberi fekália és szennyvíziszap volt. 

A szennyezés terjedelmes szakaszon, több száz méteren haladt előre a közeli város felé, a víz folyásának irányába.  A patak a városban szabadidős tevékenységet nyújtó helyszíneken folyik át, és a város központi részén belefolyik egy másik patakba. Mindez közvetlen veszélyt jelent a lakosság és az élővilág számára, mivel a tisztítatlan szennyvíz folyamatosan szennyezi a felszíni és felszín alatti vízkészletet, amely kétszázszorosára növeli a bakteriális szennyezés értékét – olvasható a Pest Megyei Főügyészség közleményében

A közérdekvédelmi feladatokat ellátó ügyészség rendelkezésére álló adatok azt támasztották alá, hogy a szennyvíztisztító telep a jogszabályokat súlyosan megszegve üzemelt, ezért a környezetkárosítás mielőbbi megszüntetés érdekében az ügyészség intézkedett az illetékes hatóság felé a szükséges eljárás lefolytatására.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Wikipedia)