2023. február 5. vasárnap | Ágota, Ingrid
Aktuális

Egyre nagyobb probléma a törpeharcsa-szaporulat a Balatonban

Egyre nagyobb probléma a törpeharcsa-szaporulat a Balatonban

Csaknem 3 ezer horgász töltötte ki október végéig a Balatoni Limnológiai Kutató Intézet online kérdőívét.

 A kérdőívvel a fekete törpeharcsa elterjedését kívánják feltérképezni a Balatonban. A faj állománynagysága az utóbbi években jelentős növekedésnek indult. Elterjedésének pontosabb megismerése céljából kérték a horgászok segítségét. Habár az adatgyűjtés még folyik, a részeredményeket már megosztották az intézet internetes oldalán. 

– Ugyan a varsás fogásokban nem volt ott, a horgászok mégis nagy számban fogták a törpét. A horgászok megerősítették a tudományos kutatások eredményeit – tájékoztatott Takács Péter, az intézet igazgatója. A termőkép grádiens szerint a Keszthelyi medencében szervesebb a tó, gazdagabb tápanyagban. Ennek ellenére a tó keleti végében is rendkívül elterjedt a törpeharcsa. Ott gyakrabban észlelik, a fogások jelentős mennyiségét ez a faj adja. 

– Az intézet kutatócsoportja szerint robbanásszerű a faj elterjedése, akár invázió is várható, ami a 600 négyzetkilométer vízfelületű Balatonban kezelhetetlenné válhat. Az afrikai törpeharcsa számos más, őshonos faj táplálkozási területén hódít teret magának. A szakértők szerint nincs jó állapotban az állomány. Egyelőre nincs természetes ellensége, de valószínűsíthető, hogy egy ekkora populációban előbb-utóbb felüti fejét valami olyan kórokozó, amely véget vethet a faj túlszaporodásának.

Forrás: sonline.hu / fotó: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.