2023. február 5. vasárnap | Ágota, Ingrid
Aktuális

Elkezdődött a Velencei-tó vízpótlása, egy elkerülő csatorna is épül – fotókkal

Elkezdődött a Velencei-tó vízpótlása, egy elkerülő csatorna is épül – fotókkal

A múlt héten ígértekkel összhangban január 23-án, hétfőn elkezdődött a Velencei-tó vízpótlása a Pátkai-víztározóból.

A Velencei-tó január 20-i reggeli vízállása 85 centiméter volt, ami 45 centiméterrel volt a téli minimum üzemvízszint alatt, vagyis 11,47 millió köbméter víz hiányzott, ezért döntöttek a vízpótlás mellett, amely január 23-án, hétfőn kezdetét is vette.  

„370 centiméterig az első időszakban leengedjük a Pátkai-víztározót, ez most 60 centimétert jelent, az pedig közel egymillió köbméter, ez mindösszesen a Velencei-tóban közel 4 centiméteres vízszintemelkedést okoz majd, de azt gondolom, hogy minden csepp vizet meg kell becsülnünk, és örülnünk kell neki” – nyilatkozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az ATV-nek

Az ATV kész tényként közölte Siklós Gabriellára hivatkozva, hogy január végén, február elején lehalásszák a Pátkai-víztározót, és a teljes vízmennyiséget átengedik a Velencei-tóba. Ez az információ azonban nem állja meg a helyét.

A valóság ezzel szemben az – mint ahogy a Pecaverzumot az OVF szóvivője telefonon tájékoztatta –, hogy csak az egyeztetések kezdődnek majd el az esetleges lehalászásról és a leengedésről. Döntés azonban még nincs – hangsúlyozta Siklós Gabriella.

Az OVF szóvivője beszámolt egy másik projektről is: a vízügyesek a következő napokban elkerülő csatornát építenek, ami a vízgyűjtő területről a tavaszi csapadékot rögtön a tóba vezeti majd.

A Pátkai-víztározó leengedésének kezdetéről az MTI fotóriportere, Vasvári Tamás készített helyszíni felvételeket. 

A Pátkai-víztározó január 23-án:

Vízmércék a Pátkai-víztározónál:

Áramlik a víz a zsilipnyílásnál:

Itt pedig egy sirály:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MTI/Vasvári Tamás)