2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

Elölről bodorka, hátulról dévér, mi az?

Elölről bodorka, hátulról dévér, mi az?

Feladják a leckét a halak a horgászoknak, hiszen nem elég, hogy megannyi keszegfélét foghatunk a hazai vizekben, a hibridek tovább nehezítik a felismerést. Egy horgász beküldte a fogását, megtette a saját tippjét, és egészen közel járt a valósághoz.

„Csalihalfogás közben akadt horogra a mellékelt képen látható hal. Jól sejtem, hogy valamilyen hibrid egyeddel volt dolgom? Feltételezem, hogy az egyik a bodorka lehet, a másik pedig dévér- vagy a karikakeszeg, de nagy a bizonytalanság bennem” – küldte be üzenetét a Magyar Haltani Társaságnak (MHTT) a kifogott hal fotójával együtt egy pecás.

A „Mit fogtam?" rovat szakértői rögtön megerősítették a horgász feltételezését.

„Jól gondolja, hogy a hal hibrid, és az egyik szülő a szemgyűrű narancssárga színéből következően a bodorka (Rutilus rutilus) lehetett. A másik szülő valószínűleg a dévérkeszeg (Abramis brama), amely talán gyakrabban összeívik a bodorkával” – írta válaszában az MHTT, majd rátért a különös összeívás történetére.

„A két faj hibridjét 1991-ben írták le, ahogyan a fekete-fehér képen is látható. Tehát a hal valószínűleg e két faj hibridje, vagyis bodorka-dévérkeszeg (Rutilus rutilus x Abramis brama)” – folytatták gyorselemzésüket a halkutatók.

A horgász pedig büszke lehet magára, hiszen az MHTT hozzátette, hogy teljesen a karikakeszeget (Blicca bjoerkna) sem zárhatjuk ki.

„Ennek az eldöntéséhez azonban további vizsgálatokra lenne szükség (kopoltyútüskék száma, garatcsont alakja, garatfogak száma, genetikai vizsgálat)” – erre pedig fénykép alapján természetesen nincsen lehetőség.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)