2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Elpusztulhatott Bium, az ellopott bőrponty

Elpusztulhatott Bium, az ellopott bőrponty

Elképzelhető, hogy szomorú véget ért a Maconkai víztározóból kifogott, majd a biatorbágyi Arizóna horgásztóba jogszerűtlenül áttelepített, Bium névre keresztelt bőrponty kálváriája. Az ügy felderítése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata megkezdte a nyomozást, egyúttal kéri a hal hollétéről hitelt érdemlő információval rendelkező horgászok segítségét.

Az Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) ellenőrzése során bebizonyosodott, hogy ismeretlen személy(ek) 2011-ben a Maconkai víztározón kifogták, majd áttelepítették a biatorbágyi Arizóna horgásztóba az akkor még megközelítőleg 18 kilogramm tömegű halat, melyet a helyiek Bium névre kereszteltek. A közösségi média oldalakra feltöltött képek alapján 2016-tól 2018-ig Biumot többször is kifogták, és ez idő alatt megközelítőleg 26 kiló tömegűre gyarapodott – olvasható a Nébih oldalán.  

A hal azonosítása érdekében az ÁHSZ halászatbiológust mint eseti szakértőt kért fel, hogy a két említett halgazdálkodási vízterületről származó képek alapján igazolja a pontyegyed azonosságát, különbözőségének kizárását. 

A szakértői vizsgálat alapján bebizonyosodott, hogy a Maconkáról származó bőrponty azonos az Arizóna horgásztóban élő, Bium névre hallgató ponttyal. 

A hatóság helyszíni ellenőrzése során az Arizóna horgásztó jelenlegi tulajdonosa – együttműködve a hatóság ellenőreivel – úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint Bium már azelőtt elpusztult, hogy az ő kezelésébe került volna a vízterület. Egy másik, tanúként meghallgatott személy pedig fotókkal is alátámasztotta, hogy a hal 2018. november 3-án elpusztult. 

Íme a fotó: 

A jogszerűtlenül telepített hal sorsának felderítése érdekében a hatóság ismeretlen tettes ellen indított vizsgálatot. A Nébih többek közt azt vizsgálja, hogy az elpusztult halról készült képek valóban a Bium névre keresztelt egyedet ábrázolják-e. 

A Nébih kéri a horgászok segítségét, hogy amennyiben információjuk van a képeken szereplő halról, írják meg az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címre!

„Természetes vizeink halállománya nemzeti kincs, élőhelyük megőrzése közös feladatunk. Az ÁHSZ jelenleg is több nagytestű hal eltűnése ügyében folytat vizsgálatot, többek között az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület kezelésében lévő Debreceni-tóról és Gólem-tóról elszállított nagytestű ponty és amur egyedek után folyik információgyűjtés. Természetesen ezekkel az esetekkel kapcsolatban is köszönettel fogadunk bármilyen érdemi információt” – írta a Nébih. 

Az ügyben a Pecaverzum megkereste Dérer Istvánt, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület elnökét, aki elmondta, szerinte egyértelműen nem állapítható meg, hogy az elpusztult halról készült képen Bium lenne, de kizárni sem lehet.

„A valódi probléma nem az, hogy milyen hal van a képen, hanem hogy milyen kárt okoztak ennek az élőlénynek és a helyi horgászközösségben. A felelőst kell megtalálni, és ezeket az eseményeket gyökerestül kiírtani” – fogalmazott Dérer István, aki a Magyar Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettesi feladatait is ellátja. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: maconka.hu, fotó: Nébih)