2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Felkerült a Youtube-ra a Balatont fenyegető inváziós fajokról szóló film

Felkerült a Youtube-ra a Balatont fenyegető inváziós fajokról szóló film

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) a Balatont fenyegető inváziós fajokról forgatott filmet, amelyet már feltöltöttek a legnépszerűbb közösségi videómegosztóra.

Nagyot változott a világ az elmúlt néhány évtizedben. A Kárpát-medence vizeiben is egyre nagyobb számban jelennek meg olyan növény és állatfajok, melyekkel sokáig csak állatkertekben vagy dísznövény kertészetekben találkozhattunk.

A BLKI munkatársai az elmúlt évtizedekben az inváziós fajok egyre nagyobb mértékű előretörését tapasztalják. Az újonnan megjelenő fajok versenytársai vagy ragadozói lehetnek az őshonos élőlényeknek, új betegségeket, vagy parazitákat terjeszthetnek, átalakíthatják a hosszú idő alatt kialakult, az adott terület adottságai által meghatározott élőlényközösségeket. 

Drexler Szilárd rendező-operatőr Takács Péter halbiológus vezetésével és az intézet kutatóinak részvételével egy éven át forgatta azt a filmet, mely bemutat néhány, a Balatonban és a tó vízgyűjtőjén előforduló inváziós fajt, és néhány olyat is, melyek megjelenése e terület élővilágára veszélyt jelenthet vagy megítélése vitatott – olvasható a BLKI honlapján.

A földön, vízen, levegőben forgatott film példákon keresztül mutatja meg, hogy az ember természet-átalakító tevékenysége és a klímaváltozás pillanatok alatt változtatja meg a természetes életközösségeket, és segíti új élőlények elterjedését. 

A Balatoni bebírók- inváziós fajok a tó vízrendszerében című film március 11-én került fel a Youtube-ra.

A film elkészítését a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Mecenatúra pályázatának támogatása tette lehetővé. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BLKI Youtube képernyőfelvétel)