2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Határérték feletti arzénszennyezést mértek a Sajó magyar szakaszán

Határérték feletti arzénszennyezést mértek a Sajó magyar szakaszán

Több mint 107 napja ömlik napi 1,5 millió liter súlyosan szennyezett víz a szlovákiai Alsósajónál lévő bezárt vasércbányából a Sajóba. A folyó szlovákiai szakaszán narancssárgára festette a vizet a szennyezés, szinte a teljes élővilág elpusztult. A folyó magyarországi szakaszán egyelőre még nem mutatták ki a káros anyagokat a vízügyi szakemberek, ugyanakkor a folyó üledékéből Sajópüspökinél vett mintákban az arzén koncentrációja kis mértékben meghaladta a határértéket – számolt be az RTL Klub.

„Látszik, hogy ülepedik ez a vas-hidroxid. Képzeljék el, hogy ugyanez ülepedik le a halak kopoltyúján” – mutatja az RTL Klub Fókusz című magazinműsorában Varga Tibor, aki baleseti sebész a rozsnyói kórházban. A horgászat a hobbija, a Sajó a kedvenc folyója.

Varga Tibor már március elején észrevette, hogy valami baj van a folyóval, a benne élő halak betegnek tűntek. A bányavíz befolyása alatt fogott néhány halat két héttel azután, hogy megindult a szennyezés. 

Ahogy meséli, lehetett látni, hogy nincsenek rendben, a kopoltyújukat belepte a vas-hidroxid. Le voltak lassulva, nehezebben tértek magukhoz, miután visszatették őket a folyóba.

„Ezt a folyót most néhány évre, évtizedre tönkreteszik. Mindenki tud a szennyezésről, hogy narancssárga az egész folyó, de a mai napig, több mint 100 nap után sem változott semmi – mondja Varga Tibor.

Szlovákiában, Alsósajón, 40 kilométerre a magyar határtól üzemelt korábban a vasércbánya, aminek savas, szennyezett vize három hónapja ömlik a Sajóba.

A bányát 2008-ban zárták be, azóta senki sem dolgozott benne. 2011-ben kikapcsolták a szivattyút, azóta a bánya mélyén feltörő források elkezdték megtölteni a járatokat. A számítások szerint nagyjából 2030-35-re kellett volna teljesen megtelnie az egykori vájatoknak. Csakhogy a számítások rosszak voltak, mert már idén február közepén nagyjából tele lett.

A megtelt bányából egy csatorna vezeti a vizet a Sajóba, másodpercenként 17 liter szennyezett folyadék ömlik a folyóba. Ez naponta majdnem 1,5 millió litert jelent, ami 4 tonna vassal, 38 tonna szulfáttal, 2 tonna cinkkel és 5 kiló arzénnal szennyezi a folyó amúgy kristálytiszta vizét.

A környezetvédelmi szakemberek szerint a legdurvábban szennyezett szakaszon a folyó cinktartalma már százszorosan túllépte az állatoknak halálos dózist jelentő szintet. A folyó szinte a teljes élővilága kipusztult vagy haldoklik a bányavíz miatt.

A Sajó teljes 124 kilométeres magyar szakaszán másodfokú vízminőségvédelmi készültséget hirdettek, a szakemberek folyamatosan vizsgálják a folyó állapotát a magyar szakasz több pontján is. Úgy tűnik, idáig nem ért el a szennyezés.

„Figyeljük a színhatást, a szaghatást, kommunikálunk folyamatosan a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei horgászegyesülettel, de tőlük sem érkezett semmilyen bejelentés az elmúlt lassan 3 hónapban. Folyamatosan mérünk, de március 13. óta semmilyen határérték feletti értéket nem tapasztaltunk” – mondta a Fókusznak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője.

A Sajó magyar szakaszán azért nem látható a szlovák oldalon tapasztalt elszíneződés, mert a szlovák oldalon belefolyó sok pataktól, kisebb folyócskától a víz felhígul, a szennyeződés koncentrációja jelentősen csökken, mire a határhoz ér. 

A helyzet azért valószínűleg nem ilyen rózsás. A Greenpeace aktivistája május végén mintát vett a folyó üledékéből Sajópüspökinél. Az iszapos, homokos anyag vizsgálatának eredménye szerint az arzén koncentrációja kis mértékben meghaladja a magyar határértéket. 

A vízügy szerint azonban az üledékben lévő anyagokról nem lehet megmondani, mikor kerültek oda, ezért a víz minőségét kell ellenőrizni.

A felvidéki aktivisták május elején a pozsonyi környezetvédelmi minisztérium előtt tiltakoztak, 1000 liter szennyezett vizet öntöttek az utcára. Ezzel szerették volna a szlovák kormány figyelmét felhívni, hogy tenni kell valamit az ökológiai válság megoldására.

A szlovák állam szakértői azonban csak ezen a héten vettek mintát először a folyóból, Alsósajóba pedig bányamentőket küldtek, hogy megpróbálják elzárni a szennyezett víz útját. 

Varga Tibor szerint azonban ez nem fog sikerülni, mert az egykori bányajáratokban több helyen is feltör a víz. A fő probléma pedig az, hogy a hivatalok cselekvés helyett egymásra hárítják a felelősséget: a környezetvédelmi minisztérium nem jelentett rendkívüli állapotot a szennyezés miatt, a gazdasági minisztérium pedig arra hivatkozik, hogy amíg nincs rendkívüli állapot, nem tudnak pénzt adni a kárelhárításra. 

Miközben azonban az illetékes hatóságok és minisztériumok egymásra mutogatnak Szlovákiában, addig továbbra is naponta több tonnányi mérgező anyag ömlik a Sajóba – zárul az RTL Klub riportja. 

Sorompóval zárták el a Sajót szennyező bányához vezető utat. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Dörgő Zsuzsi/Greenpeace Flickr-oldala)