2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Hatszáz hódot lőhetnek ki Győr-Moson-Sopronban

Hatszáz hódot lőhetnek ki Győr-Moson-Sopronban

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal november 15-én 600 hód kilövésére adott engedélyt. Mivel két évvel ezelőtt már kiadtak egy hatszázas kvótára engedélyt, de végül mindössze 18 példányt lőttek ki, most is valószínűsíteni lehet, hogy végül jóval kevesebb egyedet fognak elejteni.

A kormányhivatal a gyérítési engedélyt 2024. március 31-ig adta meg az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvizig) kérelmének eleget téve, azzal a kitétellel, hogy a hódok vadászatára jogosult vadásztársaságok az érintett vízfolyások partvonalától számított maximum ötven méteres távolságon belüli területen ejthetik el a hódokat úgy, hogy a Hanság területén legfeljebb 200, a Szigetközben legfeljebb 160 egyed ejthető el – számolt be a Telex.

A kormányhivatali határozatból kiderül még az is, hogy a vadászok lőfegyverrel végezhetik a gyérítést, ólomsörét használata azonban tilos, és ha csapdákat helyeznek ki, akkor a csapdába esett állat életének kíméletes kioltását lőfegyverrel az adott terület vadásza vagy állatorvos végezheti. 

A tetemeket a vízügyi hatóság vagy a vadásztársaságok hasznosíthatják úgy, hogy azok adásvétele, cseréje, eladásra történő felkínálása, országból történő kivitele tilos, ha pedig nem támasztanak rá igényt, akkor el kell azokat ásni.

A határozat indoklásában azt írja a kormányhivatal osztályvezetője, hogy „2021-ben a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a faj becsült állománya 2500-2800 példány volt. A szakirodalom szerint ennek a 20 százalékának elejtésével az állomány nem csökken, így évi hatszáz példány elejtése a természetvédelmi érdekek sérelme nélkül engedélyezhető volt. Az állomány ugyan jelentősen nem növekedett két év alatt, de nem is csökkent, így az állomány szabályozása, az egyes területek eltartó képességhez igazítása továbbra is szükséges. 2022. augusztus 1-jével módosultak az eurázsiai hódra vonatkozó anyagi jogi szabályok, de ezt követően is csupán 18 egyed elejtésére került sor.”

A hivatal itt arra utal, hogy tavaly nyáron a kormány rendeletmódosítása következtében a hód lekerült a hazai védett fajok listájáról, de az Európai Unió élőhelyvédelmi irányelve továbbra is védi, így természetvédelmi oltalom alatt álló faj maradt (értéke példányonként 50 ezer forint). A változások következtében egyedeit már nemcsak közérdekből (2016–2022), hanem gazdasági kár miatt is lehet gyéríteni október 1. és március 31. között.

A Telex a döntés kapcsán megkereste a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt, hogy megtudjuk, történt-e a vármegyében állományfelmérés, vagy valóban csak becslésekre hivatkozva állítják azt, hogy maximum 2800 hód él a területen; mire alapozzák azt, hogy az elmúlt két évben a hódállomány se nem nőtt, se nem csökkent; milyen szakirodalomra hivatkoznak, amikor arról írnak, hogy az egyedek 20 százalékának kilövésével az állomány nem csökken; az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egészen pontosan hány egyed kilövésére kért engedélyt; rajtuk kívül mások most ősszel kértek-e még engedélyt hódok gyérítésére, ha igen, akkor ki(k) és hány egyedre; továbbá, hogy a tavalyi kilövési időszakban (2022. október és 2023. március között) hány eurázsiai hód kilövésére kértek engedélyt a hivataltól, abból összesen hányra adtak, és végül hányat lőttek ki.

 „A vármegyei hódállomány felmérését a Fertő-Hanság Nemzeti Park végezte” – írta a Telexnek a kormányhivatal. A 2500-2800-as populációszámú állomány jelentősen pusztítja a faállományt, illetve árvízvédelmi szempontból is veszélyt jelen, ezért számuk szabályozása szükséges – közölték. 

A Telex teljes cikke ITT olvasható el. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)