2022. december 8. csütörtök | Mária
Aktuális

Hiányos felszerelésű vitorlás horgász jutott bajba a balatoni ködben

Hiányos felszerelésű vitorlás horgász jutott bajba a balatoni ködben

November 20-án, vasárnap este 21 óra magasságában érkezett bejelentés érkezett a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatához (VMSZ), hogy Balatonlellén, a Virág Strand előtti vízterületen egy horgász a leszálló köd miatt veszélybe került. 

A VMSZ tájékoztatása szerint a horgász egy Kalóz típusú kisméretű vitorlással ment ki horgászni, és a leszálló köd miatt nem tudott visszatérni a kiindulási kikötőjébe. 

A BalatonHelp segélykérő alkalmazás használatával sikerült beazonosítani a horgász tartózkodásának pontos helyét. A VMSZ ügyelete azonnal felvette a kapcsolatot a BL Yachtclub & Apartments vezetőjével, Tóth Balázzsal, aki a VMSZ tagja, hogy a kikötőjében állomásozó, egész évben hajózó, radarral és navigációs műszerekkel felszerelt LUSZI motoros hajóval és a készenlétben lévő kollégákkal kezdjék meg a horgász felkutatását. 

A VMSZ szolgálatvezetője egyeztetett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletesével, hogy a LUSZI motoros hajó és személyzete a kutatást megkezdik. 

A BalatonHelp applikáció által nyújtott pontos adatoknak köszönhetően, a kutatóhajó műszerei segítségével a horgászt sikerült késlekedés nélkül fellelni, azt követően jó állapotban átvették a LUSZI motoros fedélzetére.

A mentést vezető Tóth Balázs hajóvezető döbbenten számolt be arról, hogy a horgász alapfelszereléséből hiányzott a mentőmellény, így azt nem is viselte.

„Ezúton is kérjük a tavon tartózkodókat, hogy kellő felkészültséggel, megfelelő eszközökkel és okos telefonra előre letöltött BalatonHelp alkalmazással szálljanak vízre” – kérte a VMSZ.  

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: VMSZ)