2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a pontyhorgászat az RSD-n

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a pontyhorgászat az RSD-n

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) rekordlistája, amelyre feltöltötték a háromezredik pontyfogást.

„Nem csökken a rekordhalak áradata, ma elkönyveltük a rekordlista történetének háromezredik pontyfogását” – közölte a közösségi oldalán június 17-én, hétfőn az RDHSZ.

Hogy pontosan ki az a horgász, akihez társítható a jubileumi adatlap, azt nem tudni, ugyanis június 17-én hat darab pontyfogást, Balogh Nándorét, Kulima Csabáét, Kovács Dánielét, Lévai Attiláét, Nyári Norbertét, Boros Gyuláét és Pokornyik Lászlónéét töltötték fel egyszerre a rekordlistára, így lett meg darabra a háromezer. 

Az adatbázist 2009. szeptember 9-e óta vezeti az RDHSZ pontyból, amurból, harcsából, süllőből, csukából, balinból, busából, illetve van még az egyéb kategória compóval, márnával, dévérkeszeggel, vágótokkal, pisztrángsügérrel, kősüllő és ezüstkárásszal.

A rekordlista közel 15 éves történet során összesen 3764 darab fogást regisztráltak. Ezek 79,7 százalékát a pontyok teszik ki.  

A szabályok alapján a horgásznak kötelező bejelentenie minden 25 kilogramm feletti pontyot, 25 kilogramm feletti amurt, 10 kilogramm feletti fogassüllőt, 10 kilogramm feletti csukát, 50 kilogramm feletti harcsát, ha teljes körűen tud gondoskodni a hal épségéről annak hitelesítéséig.

A kötelező bejelentés alá eső halak esetében garantált jutalom is jár: a horgász érvényes jegyének megfelelő, jövő évre szóló éves területi engedély a nyeremény. 

De a rekordlistára kerülő többi pecásnak sem kell szomorkodnia, sőt inkább izgulhatnak, ugyanis ők egy nyereménysorsoláson vesznek részt. Közülük ötven szerencsés szintén éves általános területi jegyet kap térítésmentesen a következő esztendőre. Idén 94-en vannak, akik ingyen horgászhatnak egész évben, mert tavaly akkora halat fogtak, hogy garantált jegyben részesültek, vagy nyertek a sorsoláson.  

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum-montázs, képek forrása: RDHSZ)