2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Már három kilótól védik a pontyokat az egyik Tisza-holtágon

Már három kilótól védik a pontyokat az egyik Tisza-holtágon

Jelentős módosítások történtek az idei év horgászrendjében Fegyverneken, melynek értelmében több szigorítást is bevezettek – írja a szoljon.hu.

„Tudjuk, hogy ez csak nagyon ritkán nyeri el a horgászok többségének szimpátiáját, azonban a hal kereskedelmi árának nagymértékű emelkedése szükségesé tette ezeket. Bízunk benne, hogy a felelős halgazdálkodás a továbbiakban is azt eredményezi, hogy a vízparton ezek után is mindenki megtalálja a számításait – tájékoztatta a szoljon.hu-t a szabályozással kapcsolatban Faragó Attila, a Fegyverneki Városüzemeltetési Intézmény részlegvezetője.

Mint mondta, az idei évtől a IV. számú tóegységet kiemelt sporthorgász vízterületként hasznosítják, megadva a lehetőséget ezzel a „Fogd meg és engedd vissza” elvet valló sporthorgászoknak. Ezen a vízterületen éppen ezért nagyon szigorú szabályozást vezettek be.

„A három kilogramm feletti pontyot megfogása után kíméletesen vissza kell helyezni a vízbe, tilos hazavinni. Több kötelező felszerelést is előírtunk, így a pontymatracot, valamint a sebfertőtlenítőt is” – hangsúlyozta a részlegvezető.

A 15,3 kilométeres, 108 hektáros Fegyvernek Alsóréti Holt-Tisza öt darab tóegységre tagozódik, ezek közül egyik, a IV. számú, amelyet a bevezetett korlátozás érint.

Faragó Attila elmondta azt is, hogy folytatódott a horgászhelyek fejlesztése is, így most már akár több horgász is kényelmesen elfér egy álláson. A vízparton több új információs és a tóegységek számait jelölő útba igazító táblákat helyeztek ki.

Hozzátette: a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően, elvégezték a földutak karbantartását is. Idén több országos szintű horgászversenyt rendeznek a fegyverneki holtágon, áprilisban egy finomszerelékes, pünkösd hétvégéjén pedig egy meghívásos bojlis versenyt. Szeptemberben a tervek szerint meghirdetik a nyílt nevezéses, II. Alsóréti Holt-Tisza Pontyfogó Kupát is.

„Azért, hogy a horgászoknak sikeresen induljon a szezon, a napokban egy megemelt mennyiségű haltelepítésre került sor, melynek során hatvan mázsa horogérett, háromnyaras ponty telepítése történt meg. A szezonkezdet sikeres volt, hiszen halászati őreinknek több gyönyörű fogást sikerült azóta hitelesíteni” – mondta Faragó Attila.

Az Alsóréti Holt-Tiszáról bővebben ITT olvashatsz.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: pixabay.com)