2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Marázsahálós „nagyvadat” fogtak a halőrök a Jászsági-főcsatornán – fotókkal, videóval

Marázsahálós „nagyvadat” fogtak a halőrök a Jászsági-főcsatornán – fotókkal, videóval

Terepszemle és napokon át tartó megfigyelés hozta meg az eredményét annak a halőri akciónak, amelynek során egy olyan orvhalászt sikerült tetten érni és rendőrség elé állítani, akivel már korábban is meggyűlt a halőrök baja.

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége (KTVHESZ) január 1-jén vált a Jászsági-főcsatorna (Tisza-tó zsiliptől a Kisköre-Füzesabony vasúti hídig tartó szakaszának) halgazdálkodási hasznosítójává

Az eltelt időszakban halőri csoportjuk rendszeresen hajtott végre éjszakai ellenőrzéseket, melynek február 10-én, szombaton meg is lett az eredménye – olvasható a KTVHESZ közleményében

A halőrök két személyt fogtak el a csatorna műtárgyában, ahol marázsahálókat húztak be azzal a céllal, hogy a csordogáló friss vízre oda úszó halakat megfogják, és azokat eltulajdonítsák. 

Az orvhalászok nem rendelkeztek állami halászjeggyel és területi engedéllyel, valamint az elkövetés helyszíne kíméleti terület, ahol sem halászni, sem horgászni nem lehet. 

A KTVHESZ egy videót is közzétett, amelyen az látható, hogy a halőrök a csatorna műtárgyában szedik fel a hálókat. (A dátumot a felvevő eszközön nem állították át, a kijelző azért mutat 2021-et.)

„Nem látok semmit, hú de félelmetes” – hangzik el a felvételen. 

A Pecaverzum a KTVHESZ ügyvezető igazgatójától, Donkó Pétertől megtudta, a kíméleti területen már korábban felfedeztek lábnyomokat, így elkezdték figyelni a helyszínt, és a tíz nap éjszaki műszakot követően sikerült tetten érniük az elkövetőket. 

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai az orvhalászokat intézkedés alá vonták bűncselekmény miatt, és házkutatást is tartottak náluk, amelynek során további illegális halfogó eszközöket foglaltak le. A gyanúsítottak beismerő vallomást tettek – tudta meg portálunk.

Donkó Péter elmondta, az orvhalászok közül az egyik „nagyvadnak” számít, és 2022 októberében már intézkedtek vele szemben, amikor a Nagykunsági-főcsatornán a halőrök és a rendőrök filmbe illő módon ütöttek rajta a rapsicon.

Fotók:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: KTVHESZ