2022. május 21. szombat | Konstantin
Aktuális

Más halával is készíthetünk fotót 2022-től az új horgászrend szerint

Más halával is készíthetünk fotót 2022-től az új horgászrend szerint

Módosították a 2022-től érvényes Országos Horgászrendet (OHR). Mondatrészeket töröltek a kutyatartásra vonatkozó passzusból, illetve mostantól nem tiltják a más halával való fénykép elkészítését.

Elfogadta a 2022-es OHR-t a Mohosz november 5-én tartott rendkívüli választmányi ülésén. Az ülés jegyzőkönyve már felkerült a Mohosz honlapjára. Ebből kiderül, hogy a 81 fős választmányi tagságból jelenleg 76 fő a betöltött létszám, s ebből a választmányi ülésen a jelenléti ívek alapján összesen 49 fő szavazati joggal rendelkező küldött jelent meg. Mivel ez 64,5-os részvételt jelentett, az ülést határozatképesnek minősítették, és elkezdődhetett a munka. 

A négy napirend előtti felszólalást követően 17 előterjesztésről döntöttek, a többi között a 2022-es OHR-ről is. 

A 47 oldalas jegyzőköny szerint az előterjesztő Pálinkás Imre Pál, a Mohosz Velencei-tavi kirendeltségének vezetője elmondta, a beérkezett észrevételek és javaslatok alapján elkészült az új, 2022-es horgászrend.

„A javaslatok alapján törlésre került egy-egy mondatrész, így a 62. pontban a «nem lehet más halával fényképet készíteni» rész, a 22. pontban pedig a lezárt zacskóra és a kutyatartásra vonatkozó rész” – közölte. 

Ezt követően Ivancsóné Dr. Horváth Zsuzsanna, a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége elnöke a „horgászkészségek mellett az egyesületi tagsággal rendelkező horgász alkalmilag 1 darab, maximum 1 négyzetméter felületű csalihalfogó….” szövegrész kapcsán jelezte, hogy a törvényben nincsen egyesületi tagsághoz kötve, hogy a horgászkészségek mellett egy négyzetméteres csalihalfogó hálót használjon valaki.

Erre Dr. Dérer István, a Mohosz főigazgatója így reagált: „Ez egy szigorítás, ugyanis a horgászszervezetek korlátlanul szigoríthatnak a Helyi Horgászrend keretében”.

A témához hozzászólva Pálinkás Imre emlékeztetett: a 2021-es OHR-ben is szerepelt a kishalfogó hálóra vonatkozó szigorítás. „Gyermekhorgászok és turista állami jeggyel rendelkezők, illetve külföldi horgászok nem használhatnak ilyen eszközt” – mondta.

A vitát végül Dr. Dérer István zárta le, aki szerint volt egy egyhónapos időtartam mindenki számára, hogy észrevételezzék az OHR-t. Azt is elmondta, hogy a 26 tagszövetségből 9-től érkezett be anyag. 

A határozatot végül a testület egyhangúan, 49 igen szavazattal fogadta el. A határozatban az szerepel, hogy a 2022-es OHR-nek az elfogadást követően nyolc napon belül fel kell kerülnie a Mohosz honlapjára. Cikkünk közlésének pillanatában ez még nem történt meg. 

V-26/2021. sz. határozat elfogadott pontjai:

  1. A Mohosz Választmánya jóváhagyta a 2022. évi területi jegyekhez 2022.01.01-től 2023.01.31-ig érvényes OHR. 
  2. A Választmány elfogadja, hogy az OHR tételes jogszabályi előírásokat fő szabály szerint lehetőleg nem tartalmaz, ugyanakkor a horgász részéről kötelezően alkalmazandó horgászati jogszabályokat meg kell nevezni benne.
  3. A Választmány rögzíti, hogy az OHR előírásai valamennyi, a Mohosz szervezeti rendszerébe tartozó horgászszervezetre kötelező érvényűek, így azoktól érvényesen eltérni nem lehet. 
  4. A Választmány rögzíti, hogy a horgászszervezetek választhatják az OHR változtatás nélküli alkalmazását vagy Helyi Horgászrendet (HHR), illetve Horgászrendi Kivonatot (HRK) készíthetnek el. 
  5. A Választmány rögzíti, hogy a halgazdálkodásra jogosultnak a helyi sajátosságok alapján lehetősége van további konkrét cselekményeket és azokhoz eltiltási mértékeket is meghatározni azzal, hogy az OHR-ben tételesen szabályozott cselekmények minimális és maximális eltiltási mértékétől nem térhet el. 
  6. Az OHR közzétételére az elfogadás napját követően 8 napon belül a Mohosz honlapján kerül sor. 
  7. A Választmány a jelen határozat elfogadását követő 15 napon belül felkéri az OHSZK főigazgatóját a 2/2020. (12.28.) Szövetségi Szabályzat felülvizsgálatára, aktualizációjára. 
  8. Jelen határozat elfogadásával egyidejűleg hatályát veszti a V-4/2021. sz. határozattal elfogadott E-Vh-18/2020. sz. határozat.

Mint ismeretes, a gyermekjegy kivételével az összes általános területi jegy ára emelkedik 2022-ben. Nézd meg a pontos összegeket IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!