2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Aktuális

Partfelújítás, új szabályok: mozgalmas hónapokon vannak túl a tatai Derítő-tónál

Partfelújítás, új szabályok: mozgalmas hónapokon vannak túl a tatai Derítő-tónál

Újra az egykori, teljes szélességében használható részt alakítottak ki a tatai Derító-tó magaspartján. A munkálatok kellemetlenségekkel és korlátozással jártak/járnak a horgászok számára. Akadtak sajnos olyan személyek is, akik szándékosan szegték meg a szabályokat.

(Cikkünk november 23-án 9:25-kor frissült. Részletek a cikk alján.)

A 32 hektáros tatai Derítő-tónál augusztus komoly munkálatok kezdődtek. Az úgynevezett magaspartot lezárták, és munkagépek jelentek meg a területen.

A tó közösségi oldalán most hosszú bejegyzésben összegezte az elmúlt időszakban történteket és tapasztaltakat.

„A magaspart elnevezésű területi részegység, mesterséges gát fenntartási munkálatai, keresztmetszeti paramétereinek visszaállításának, helyreállításának mechanikai első üteme megtörtént és befejeződött. Jelentős sajáterős anyagi ráfordításunk eredményeként a part rendezettebb lett újra, lehetőséget ad számunkra a későbbiekben a fenntartási, karbantartási, üzemeltetési munkák elvégzésére még akkor is, ha éppen horgásznak a területen. Terveink és szándékunk szerint, a következő időszakban a magaspart, azaz a tó mesterséges gátjának felületét a természet formálja, az esetleges szerkezeti sérüléseket, vízmosásokat, partszakasz menti károsodásokat igyekszünk kijavítani” – adták hírül, majd részletesen ismertették az érvényben lévő szabályokat.

Így fest most a magaspart:

A legfontosabb, hogy kerékpárral, gépesített eszközzel tilos felmenni a területre. Ezzel kapcsolatban tájékoztató táblákat is elhelyeztek, és kérik a horgászokat, hogy tartsák be az azokon foglaltakat. 

„Nyomatékosan kérünk minden a területre látogató, a területen áthaladó személyt, hogy használják a befolyó kaput és a kifolyó kaput az áthaladás alkalmával, kerüljék az erdei ösvényeket, a folyón való átkelést, a kapuk szándékos megkerülését. Ha valamely terület el van zárva, az okkal van elzárva” – hangsúlyozták.

Nem véletlenül hívták fel erre a figyelmet, ugyanis az utóbbi időben azt vették észre, hogy sokan nem tartották be az előírásokat, és ebből nézeteltérések is adódtak. „Munkájukat végző, a horgászokért, a területért dolgozó személyek szenvedtek el munkájuk során udvariatlan viselkedést, bántó magatartást. Olyan, jellemzően nagy hanggal rendelkező, szabadidejükben képeket készítő, mások által, »munkásságuk« miatt tisztelt személyek léptek kérésünk ellenére tiszteletlenül, szándékosan olyan területre, amit az üzemeltetés szépen kért, hogy ne tegyenek. Jogos iránymutatásunk sok esetben attól függetlenül, hogy ki és mit tart saját véleménye alapján helyesnek és helytelennek, olykor magára maradt” – írták, hozzátéve, hogy tisztelet a kivételnek. 

A bejegyzés végén közölték, az időjárás többször felülírta a terveket, és a beruházásra előirányzott keretösszeget is meg kellett emelni. 

A tatai Derítő-tó kiemelt természetvédelmi és nemzetközi madárvédelmi terület.

Frissítés november 23-án 9 óra 25 perckor:

A tó üzemeltetői megkeresték a Pecaverzumot, és helyesbítést kértek, ugyanis a szabályokat nem horgászok szegték meg (ez nem derült ki egyértelműen az eredeti szövegből), hanem természetfotósok.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: Derítő-tó Tata FB-oldala)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!