2024. július 16. kedd | Valter
Aktuális

Négy ragadozó halra lépett érvénybe tilalom március 1-jén

Négy ragadozó halra lépett érvénybe tilalom március 1-jén

Március 1-jével négy halfaj esetében is tilalom lépett életbe, mérettől függetlenül tilos megtartani a balint, a sügért, a süllőt és a kősüllőt. A csuka is védelem alatt áll február elejétől március végéig.

Négy halfaj esetében is tilalom lép életbe március 1-jétől. Tilos megtartani mérettől függetlenül a balint, a sügért, a süllőt és a kősüllőt. Előbbi hármat április végéig, míg utóbbit június 30-ig. 

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben foglaltak szerint, ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap nulla órakor kezdődnek és az utolsó nap huszonnegyedik órájában végződnek.

Idén az utolsó nap (április 30.) esik vasárnapra, így a tilalom vége a süllő, a sügér és a balin esetében április 28., péntek.  

Jelenleg hat halfaj áll védelem alatt: a csukatilalom február 1-jén lépett életbe, és március 31-ig tart, míg a sebes pisztráng kifogott példányai október 3-tól március 31-ig nem tarthatók meg. 

Az Országos Horgászrend szerint a „tilalmi idővel védett vagy jogszabály által védettnek nyilvánított, illetve nem fogható hal megtartása” miatt 1-től 3 évig tartó horgászattól való eltiltás szabható ki a szabálytalan horgászra. 

A fentieknek megfelelően az idén így alakulnak a tilalmi idők: 

Összevonták a csuka és a fogassüllő tilalmi idejét Sopronban. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum)