2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Pár centis patakból menekítették ki az őshonos halakat a balatoni halőrök – videóval

Pár centis patakból menekítették ki az őshonos halakat a balatoni halőrök – videóval

A Somogy vármegyei Jamai-patakhoz riasztották a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) halőreit. A szakemberek egyenként mentették ki a vergődő pikkelyeseket a pár centis vízből.

Nagyon leapadt a Lengyeltóti környékén eredő, és Balatonbogláron a Balatonba torkolló Jamai-patak egyik szakaszának vízszintje.

Horgászok jelzései nyomán vonultak ki halőrök a pár centis vízhez, ahol több hal rekedt meg a mederben – számolt be a BHNp Zrt. Facebook-posztja alapján a likebalaton.hu.

A halőrök az azonnali beavatkozás mellett döntöttek, és merítő szákjaik segítségével megkezdték a halmentést. 

Az eseményről készített rövid videóból kiderül, hogy az utolsó pillanatban sikerült a patakból kivenni a halakat. Köztük testes pontyokat is. 

A munka eredményeként 28 darab pontyot, 53 darab csukát, 1 darab réti csíkot és 4 darab vágódurbincsot mentettek át a csatorna biztonságos vízmélységű szakaszába, illetve részben a Balatonba.

A mintegy 30 kilogramm ezüstkárászt és 3 kilogramm törpeharcsát eltávolították a víztérből, mivel az idegenhonos, inváziós fajok a törvényi szabályozás értelmében vissza nem engedhetőek – tájékoztattak a halőrök.

Mint írták, valószínű, hogy ezek a halak a tavaszi ivási időszakban úsztak fel a Balatonból. 

A csukák mind egynyarasak voltak, és feltételezhetően itt keltek ki az ikrákból, vagy ivadék korukban szöktek ki a folyás mentén található tavakból.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép:  BHNp Zrt. FB-videó képernyőfelvétel)