2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Aktuális

Rémhíreket cáfolva tett fontos bejelentést a Mohosz a jövő évi horgászszabályokról

Rémhíreket cáfolva tett fontos bejelentést a Mohosz a jövő évi horgászszabályokról

A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) szerint az elmúlt időszakban a horgászok, a horgászszervezetek és médiumok részéről egyaránt megszaporodtak a jövő évet, annak díj- és szabályozási változásait érintően a kérdések, továbbá számos – leginkább az olvasottság fokozásában érdekelt – médium részéről a néha egészen elképesztő, már-már a közhangulatot is befolyásolni próbáló találgatások. A hiteles tájékoztatás érdekében a Mohosz most beszámolt a tervezési, döntési folyamatok jelenlegi állásáról abban a reményben, hogy sikerül választ adni a felmerülő legfontosabb kérdésekre.

A Mohosz közleményében azt írja, a felmerülő kérdések alapvetően négy kérdéskör köré csoportosultak, a témákat is is fejtették.

Az állami horgászokmányok és szövetségi hozzájárulás díjának változása: 

A díjak a 2024. évben nem változnak, miként ez a tény a július 24-i agrárminisztériumi sajtótájékoztatón a miniszter és a Mohosz elnöke egyaránt bejelentette.

A Magyar Horgászkártya jövője: 

Az öt éve kiadott első horgászkártyák 2024. január 31-én járnak le. Az új kártyák a tervek szerint változatlan feltételek, érvényességi idő mellett és ennyi év után is változatlan áron adják majd ki a horgásznyilvántartási adatok megújítása, ennek keretében azok tervezett automatikus központi adategyeztetése után. 

A megújult arculatú kártya a sikeres adategyeztetés után elektronikus változatban azonnal bekerül a horgász személyi profiljába, majd a plasztikalapú kivitelben a megszokott rendben postázzák a horgász által megadott címre, amely lehet egy horgászszervezet címe is. 

Az érvényes horgászkártya és állami horgászjegy az együttes feltétele a szintén megújuló horgász balesetbiztosításnak is, melynek költségfedezetét a jelzett horgászokmányok együttesen tartalmazzák. 

Éves horgászrendi változások, halelviteli korlátozások: 

A Mohosz – az egyes rémhírekkel ellentétben – nem tervezi a jelenlegi halelviteli szabályok további szigorítását, vagy a tilalmi idő meghosszabbítását. 

A horgászszövetség az „álproblémát” érzékeltetve egyben megjegyezni kívánja, hogy tavaly a horgászok kevesebb mint 0,5%-a érte el a lehetséges halelviteli maximumot. 

Az Országos Horgászrendet az elmúlt hetekben szintén ezen szellemben készítették elő, és az lényeges változtatást, főleg szigorítást az előterjesztői szándék szerint várhatóan szintén nem fog tartalmazni.

Mire szolgálnak a horgászturisztikai kérdőívek: 

A Mohosz a Miniszterelnökség Aktív Magyarországért Felelős Államtitkársága felkérésére, az Agrárminisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda szakmai közreműködésével horgászturizmus fejlesztése érdekében új Nemzeti Horgászturisztikai Stratégiát (NHTS) készít, s e munka sikeréhez elengedhetetlen a horgászok, valamint a horgászszervezetek véleményének, valamint a kiinduló helyzetnek az ismerete. 

Ezen információk megszerzése érdekében a Mohosz elkészített kettő kérdőívet, és eddig több mint 500 szervezet és 2500 horgász véleménye érkezett be. 

A horgászkérdőív kitöltéséhez kapcsolódik egy játék is, melyben jelentős nyereményeket sorsolnak ki. Az eredményeket az október 26-i, az NHTS tervezetét bemutató horgászturisztikai konferenciánkon fogják bemutatni abban a reményben, hogy a kormányzat részéről hamarosan zöld utat kaphatnak majd tervezett és már évek óta nagyon várt hálózatos horgászturisztikai fejlesztések is.

A végleges döntéseket a szükséges jogszabályok esetében az Országgyűlés és az agrártárca, a horgászszövetségi hatáskörű témák esetében a Mohosz Választmánya fogja meghozni. Ez utóbbi eseményre szintén október 26-án kerül sor, ezt követően a horgászokat érintő a döntésekről a tervek szerint újabb tájékoztatást adnak majd ki – olvasható a szervezet tájékoztatásában. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: pixabay.com)