2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Aktuális

Sziksósra szikkadtak a Téglagyári tavak Hódmezővásárhelynél

Sziksósra szikkadtak a Téglagyári tavak Hódmezővásárhelynél

Rekordalacsony a vízállás, szomorú látvány fogadja a mesterséges tavak partjára érkezőket.

A kevés csapadék miatt nagyon alacsony a vízállás Hódmezővásárhely határában – írta egy amatőr meteorológus bejegyzésében, amelyet a Sokszínű vidék vett észre.

Bodrogi Attila sokat keres, és aki keres, az rendszerint talál is. A természetjáró fiatalember mindig felfedez valami különlegeset, a napokban éppen egy sziksóssá száradt tóról posztolt látványos fotókat.

A mesterséges tavak helyén – Hódmezővásárhely határában – a 19. és a 20. században is téglagyár működött. Az agyag bányászata során egyre mélyebbre ástak, majd a gödrök az évek alatt vízzel töltődtek fel. Természetes, hogy néhány évtized múltán a parti madarak is megtalálták maguknak az ideális élőhelyet.

– Tulajdonképpen úgy működik, mint egy sziksós tó. Télen és tavasszal megnő a vízállás, majd a nyár végére a víz nagy része elpárolog. Eközben az év minden szakaszában találni itt élő madarakat. Most éppen parti lilét, havasi-és apró partfutót, pajzsoscankót lehet megfigyelni a tóparton – mesélte Bodrogi Attila.

A természetbúvár azt is hangsúlyozta, hogy éppen a madárvonulás derekán járunk, de jelezte, bármennyire csábító is, ne lépjünk bele a kiszáradt tómederbe. A középső tómeder körül van a Téglagyári-tanösvény, inkább ezt érdemes végigjárni a természetjáróknak.

– Van még egy kilátó és egy betekintő hely is kialakítva annak érdekében, hogy a madarak zavarása nélkül tudjuk megtekinteni az állatokat. Megjegyzem, sajnos a tanösvény méltatlan módon elhanyagolt – fejtegette Attila, aki azt is hozzátette, lassan 30 éve nem volt ennyire alacsony errefelé a vízállás.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Dél-Alföld meteorológia FB-oldal)