2021. október 27. szerda | Szabina
Aktuális

Szörnyű tragédia: Elvették egy idős horgász engedélyét, majd kocsiba ült és meghalt

Szörnyű tragédia: Elvették egy idős horgász engedélyét, majd kocsiba ült és meghalt

Elvették az engedélyét egy nyugdíjas horgásznak, mert szabálytalanul tett el halat, amit nem ismert fel, majd néhány órával később – mikor az egyik kecskeméti horgászegyesületbe igyekezett – közlekedési balesetben életét vesztette. A Pecaverzumnak többen is meséltek a történtekről. Tanulságként összegyűjtöttük a leánykoncér, a domolykó, a jászkeszeg és a balin ismertetőjegyeit. Mindenkinek azt tanácsoljuk, ha bizonytalan egy halat illetően, inkább dobja vissza, abból baj nem lehet!


NYEREMÉNYJÁTÉK!!!

Iratkozz fel a Pecaverzum Youtube-csatornájára, mert ha elérjük az 1111 követőt, 30.000 forint értékben sorulunk ki ajándékot a tagok között! 

A nyereményt a Fish'n Go horgászhelyfoglaló rendszer ajánlotta fel.

Részletek ERRE!

Addig is jó szórakozást az eddigi videókhoz, és persze jönnek folyamatosan az újak is!


Sajnálatos, szomorú, de egyben tanulságos történetről kapott hírt a Pecaverzum. Szeptember 16-án, csütörtökön egy nyugdíjas horgász Hartánál, a Duna partján horgászott, és szabálytalan módon eltett egy halat. 

A Pecaverzumnak az esetről beszámoló Fazekas Barnabás úgy tudja, hogy a 67 éves nyárlőrinci férfi egy leánykoncért rakott szákba. 

„Nem tudta, mi az a koncér, ebben biztos vagyok, ha tudja, sosem rakta volna el, de így belepottyant a szákba. Természetesen jött a halőri ellenőrzés, amelynek során észrevették a koncért. Azonnal elvették az engedélyét, és feljelentették” – nyilatkozta a Pecaverzumnak Fazekas Barnabás, aki személyesen ismerte a nyugdíjas horgászt.

Azért fogalmaztunk múlt időben, mert néhány órával azt követően, hogy lezajlott a halőri intézkedés, az idős férfi közlekedési balesetben életét vesztette. Állítólag az egyik horgászegyesületbe igyekezett, hátha tudnak segíteni neki, de Kecskemét belvárosában, a Petőfi Sándor utcában – minden bizonnyal, mert rosszul lett vezetés közben – áthajtott a négysávos út szemközti, városba vezető oldalába, és ott három parkoló autónak hajtott, majd a helyszínen életét vesztette

„Biztos vagyok benne hogy nagyon megviselte a dolog, de szeretném leszögezni, hogy szó nincs arról, hogy itt a halőröket kellene becsmérelni, vagy az elhunyt horgász tudatlanságát. Én csak azt szeretném, hogy erre figyeljenek fel a szervek és a horgászok is, hogy a vizsgázott horgászok tudják, hogy mi akadt a horgukra. A vizsgára tényleg tanulják meg a halfajokat! Nagyon valószínű, hogy a vizsgázott horgászok elé raknánk egy koncért, nem ismernék fel nagyon sokan! Emberek vagyunk, bárki tévedhet! Figyeljünk oda, tanítsuk egymást, gyerekeket, időseket egyaránt. És merjünk kérdezni a vízparton is akár, ha valamit nem tudunk!” – fogalmazott Fazekas Barnabás.

A Pecaverzum az ügyben megkereste a Bács-Kiskun Megyei Horgászegyesületek Szövetségét (Bácshosz), ahol megerősítették a történteket. Annyit hozzátettek, nem egy leánykoncérról, hanem egy méreten aluli balinról volt szó. 

Hogy koncér vagy balin volt, szinte mindegy is, mert ami történt, azt visszacsinálni nem lehet, maximum levonni a tanulságot: ismerjük meg halainkat, vagy ha bizonytalanok vagyunk, inkább dobjuk vissza, mintsem tegyük azt szákba!

A leánykoncért, a domolykót és a jászkeszeget, de még úgy tűnik, a balint is sokan összekeverik, így összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy meg tudjuk különböztetni őket egymástól. Segítségül dr. Harka Ákos és Sallai Zoltán: Magyarország halfaunája című kiadványát hívtuk.  

Leánykoncér (Rutilus pigus virgo)

Mérsékelten magas, oldalról lapított testű hal. Legnagyobb magasságát a hátrasimított mellúszó végénél, tehát még a hasúszó kezdete előtt eléri. Hátúszójában 9-12 elágazó sugár van, kezdete a hasúszó alapjának hátsó szélével esik egy vonalba. Farkalatti úszója kevéssel a hátúszó alapja mögött kezdődik, benne 10-13 osztott sugár található. Szája kicsi, félig alsó állású. Szeme is kicsi, a szemgyűrű fehéres, nem narancsos. Enyhén ívelt oldalvonalán 44-49 pikkely számolható. Az idősebbek has-, anális és farokúszója vöröses vagy narancsos színezetű. Nagyobb példányai 20-30, kivételesen 40 centiméter hosszúak.

Jászkeszeg (Leuciscus idus) 

Mérsékelten magas hátú, oldalról lapított hal, hát- és hasvonala hasonló mértékben ívelt. Hátúszója, melyben 8-9 osztott sugár van, kicsivel hátrébb kezdődik, mint a hasúszók. Farkalatti úszójának a szegélye homorú, magát az úszót 9-10 elágazó sugár támasztja. Feje és szeme közepes nagyságú, szája viszonylag kicsi, csúcsba nyíló. Szájszöglete nem éri el a szem elejének vonalát. Pikkelyei aprók, de elég erősen ülnek, számuk az oldalvonal mentén 55-60. Az idősebb példányok alsó úszói sötétvörösek. A nagyobbak 30-40 centiméter hosszúak, de kivételesen a fél métert is elérheti. A hazai horgászrekord 3,86 kiló.

Domolykó (Leuciscus cephalus)

Teste áramvonalas, orsószerű, oldalról csak kevéssé lapított. Feje viszonylag nagy és széles, orra tompán lekerekített. Szája nagy, csúcsba nyíló, szájszöglete eléri a szem elejének vonalát, esetleg a szem alá ér. Hátúszója, melyben 8-9 elágazó sugár van, valamivel hátrébb kezdődik, mint a hasúszó. Farkalatti úszójában 7-9 osztott sugár található. Az úszó széle domborúan ívelt, esetleg a fiataloknál egyenes, de sohasem homorú. Pikkelyei erősek, számuk az oldalvonalon 44-46. Az idősebbek alsó úszói vörösek. A nagyobbak hossza 30-40 centiméter, kivételesen fél méternél nagyobb. A hazai horgászrekord 6,25 kiló (1987).

Balin (Aspius aspius)

Teste megnyúlt, mérsékelten magas, oldalról lapított. Félig fölső állású szája nagy, szájszöglete a szem alatt van. Alsó állkapcsának csúcsa kissé felfelé hajló, enyhén kampós. Hátúszójában 8, farkalatti úszójában 12-14 elágazó sugár számolható. Utóbbi úszó szegélye erősen homorú, mivel elülső részén az úszósugarak jóval hosszabbak, mint az utánuk következők. Pikkelyei aprók, számuk az oldalvonalon 65-75. Az alsó úszók gyakran már a fiataloknál is rózsaszínesek, az idősebbeknél pedig kifejezetten vörhenyesek. Nagy növésű hal, jól fejlett példányainak hossza 50-60 centiméter, de kivételesen egy métert is elérhet. A hazai horgászrekord 10,54 kiló (1991).

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: hiros.hu, baon.hu, regi.tankonyvtar.hu)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!