2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Videó: vérfagyasztó busatáncot filmeztek a Tassi-zsilipnél

Videó: vérfagyasztó busatáncot filmeztek a Tassi-zsilipnél

Irdatlan mennyiségű busa gyűlt össze a Tassi-zsilipben, és kezdtek el tömegével kiugrálni a vízből – ezt pedig videóra is vették. 

„Hétvégi kikapcsolódás egy kis meglepetéssel. Még a gátőr sem látott ilyet, amióta itt dolgozik” – írta a június 16-án, vasárnap megjelent felvétel készítője, Szaller Gabriella, aki nagyon meglepődött a látottakon.

A látványos és egyben vérfagyasztó videóban majd’ két pedig láthatjuk a busatáncot, a legforróbb pillanatban egyszerre több száz példány is kirepült a vízből.  

A Pecaverzum megkeresésére Urfi Tamás, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének (Hofesz) ügyvezetője elmondta, az utóbbi időben azt vették egyre, hogy többen horgásznak célzottan busára Tassnál, és fognak is szépen, aminek nagyon örülnek.

„A planktonban gazdag vízre, ami folyik át a Ráckevei-Soroksári Dunából (RSD), össze szoktak gyűli a busák, ilyenkor nyáron rengeteg van belőlük” – nyilatkozta Urfi Tamás.

Az inváziós busa táplálkozásával okozza a legnagyobb problémát, hiszen planktonevő. A plankton pedig az ikrából kikelő őshonos halivadékok táplálékforrása.

Hogy miért ugrálnak ki a halak, arról általánosságban a Magyar Haltani Társaságnak a következő az álláspontja: „Tudományosan igazolt magyarázatról nem tudunk, de abban biztosak vagyunk, hogy a jelenségnek többféle oka van, melyek közül egyik az élősködők által okozott kellemetlenség vagy fájdalom is lehet. Emellett azonban ott van a repülő táplálék utáni vágy (a képen pl. egy repülő tiszavirág után), a ragadozó elől menekülés (küszök a balin elől), a vízből kiugró préda követése (balin a küsz után), ijedtség (a busák ugrálása a berregő motorcsónak közelében), és feltehetőleg a fiatal halak nagy mozgásigénye is eredményezhet ilyet, mert számukra ez játékot, tapasztalatszerzést jelent.”

Korábbi busatumultusos, busatáncos videóinknak készítettünk egy külön linket: ITT VAN MINDEN EGY HELYEN, NÉZD MEG!

További érdekes videók ERRE.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Szaller Gabriella FB-videó képernyőfelvétel)