2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Galériák

15 faj többmillió egyedével telepítési rekordot döntöttek a Körösökön

15 faj többmillió egyedével telepítési rekordot döntöttek a Körösökön

December elején lezárult a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetégének (KHESZ) idei halasítási programja, amely már március elején kezdetét vette.

A horgászszervezetek számára számos új kihívást tartogató esztendő dacára a KHESZ jelentős mértékben növelte a vizeibe kihelyezett halak mennyiségét, aminek eredményeképpen közel 3.500 mázsa hallal gazdagodtak a folyók, holtágak, tavak és csatornák. A mintegy 15 halfaj 2021. évi tétele abszolút rekord – számolt be közösségi oldalán a szövetség.

Az összesített számadatok szerint a Békés megyei horgászszövetség 2021. évben egészen pontosan 347.868 kiló korosztályos és 1.030.290 darab előnevelt, túlnyomórészt saját erős forrásból beszerezett halat helyezett ki vizeibe.

Ez minden korábbi évben végrehajtott telepítésnél többet jelent, ami annak figyelembevételével számottevő igazán, hogy a tavalyi, intervenciós halkihelyezésekkel együttes tételt is meghaladja.

A vízterületre vetített kihelyezett mennyiség ennek következtében 147,9 kiló/hektár szerint alakult, ami hazai természetes vizek halasítási intenzitását tekintve kimagasló.

A halakat 20 olyan haltermelő szervezettől vásárolták, amelyek a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) speciális jogállású tagjai, vagy minősített beszállító partnerei. A kihelyezések 132 telepítési napot és 550 vízterületi kiszállást vettek igénybe.

Erre a kiváló eredményre egyrészt a töretlen és továbbra is tendenciózusan emelkedő, jegyváltásban is tükröződő Körös-vidéki horgászkedv, illetve a kedvező halkereskedelmi viszonyok mellett a jó haltermelő-partneri kapcsolatok adtak megfelelő pénzügyi és piaci lehetőséget – írta a KHESZ, amely az idei jegybevételek bruttó – tehát az értékesítési jutalékokkal még nem csökkenetett – pénzösszegének 64 százalékát fordította halvásárlásra. Ez az alapszabályban meghatározott kötelező hányadnál 9 százalékponttal magasabb eredmény – jegyezték meg.

A KHESZ idei halasítási programjáról részleteiben elmondható, hogy a halgazdálkodási tervnek megfelelően, zökkenőmentesen zajlott, és alapvetően a korábbi évek gyakorlatát követte.

A horgászok első számú célhalát jelentő pontytelepítések már március első napján megkezdődtek, az előnevelttől az extra méretig kihelyezett korosztályok folyamatosan, novemberrel bezárólag érkeztek a vizekbe. 

A nagyobb testű – 4-5 kilósnál nagyobb – extra pontyokkal kapcsolatban örvendetes az piaci tapasztalat, hogy bár a korábbi években is be lehetett szerezni bizonyos mennyiséget ebből a korosztályból, a javuló pici ellátottság miatt azonban már igények szerint tervezhető. 

Ragadozóhalak tekintetében a süllő, a harcsa, a sügér és balin beszerzése stabilan biztosított, a tartós téli hidegek elmaradásával azonban a csuka szaporítása kiszámíthatatlanabbá vált. 

Ennek ellenére idén ebből a halfajból is sikerült mind előnevelt, mind kétnyaras korosztályt kielégítő mennyiséget beszereznie a KHESZ-nek. Piaci okokból egyedül kősüllő vásárlása maradt el, jövőre természetesen ismét kísérletet tesznek majd a beszerzésére.

A néhány éve még szinte kuriózumot jelentő dévérkeszeget illetően örömteli az a tény, hogy immár a környékben működő halgazdaságoktól is be tudják szerezni a kívánt mennyiséget, jó haltermelői kapcsolatok révén pedig a gyönyörű compóállományok továbbra is megbízhatóan rendelkezésre állnak.

Különlegességet jelentő halfajok tekintetében a különböző korosztályú kecsegék, illetve az előnevelt jászkeszeg és a menyhal telepítésével a megfelelő kínálat következtében ma már szintén biztosan számolni lehetett, de egy-egy innovatív haltermelőnek köszönhetően szilvaorrú keszeg, paduc, sőt idén először márna is kerülhetett a Körös-vidéki vizekbe, fajonként több tízezer darabos tételekben, nem apró ivadék, hanem 7-8 centiméteres testhosszúságúra előnevelt méretben. A partnerek előjelzése alapján ezekre a kurrensebb fajokra jövőre is lehet majd számítani.

A 2021. évi kiváló telepítési eredmények kapcsán megjegyezték, hogy azt elsősorban az évről évre folyamatosan növekvő jegyeladások tették lehetővé. A KHESZ jövő évi halasítási programjában éppen ezért az idén elért eredmények megtartása jelent alapvető célkitűzést.

A 2021. évben végrehajtott telepítések tételesen:

Ponty

előnevelt: 205.000 db

I. nyaras: 3.678 kg

II. nyaras: 30.925 kg

III. nyaras: 225.170 kg

extra: 19.324 kg

Süllő

előnevelt: 288.600 db

I. nyaras: 711 kg

II. nyaras: 308 kg

Harcsa

előnevelt: 8.000 db

II. nyaras: 3.208 kg

III. nyaras: 616 kg

Csuka

előnevelt: 154.000 db

II. nyaras: 2.607 kg

Dévérkeszeg

extra: 832 kg

vegyes: 15.688 kg

vegyes: 16.759 kg

Szilvaorrú keszeg

I. nyaras: 50.000 db

Márna

I. nyaras: 29.500 db

Paduc

I. nyaras: 40.000 db

Keszeg

vegyes: 25.314 kg

Menyhal

előnevelt: 8.000 db

Compó

I. nyaras: 27.190 db

II. nyaras: 1.268 kg

Sügér

I. nyaras: 257 kg

II. nyaras: 300 kg

Balin

előnevelt: 70.000 db

I. nyaras: 203 kg

Kecsege

előnevelt: 100.000 db

I. nyaras: 700 kg

Jászkeszeg

I. nyaras: 50.000 db

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: KHESZ)