2024. június 19. szerda | Gyárfás
Galériák

Átfázott, szlovák horgászokat mentettek ki a balatoni viharból – fotókkal

Átfázott, szlovák horgászokat mentettek ki a balatoni viharból – fotókkal

A vízirendőrök május 28-án késő este a Balatonlelle előtti vízterületre siettek, mert bejelentést kaptak, hogy a viharban egy csónak magatehetetlenül hánykolódik, miközben már délutántól másodfokú viharjelzés volt érvényben – számoltak be a police.hu-n.

A keresés sikerrel zárult, még épp időben megtalálták a lélekvesztőt, amelynek a fedélzeten két teljesen kimerült és átfázott szlovák férfi tartózkodott. 

Elmondták, hogy Révfülöpnél horgásztak, amikor a vihar elragadta őket, és egészen a déli partig sodródtak magatehetetlenül. A rendőrök kimentették őket, majd a kikötőbe vontatták a csónakot.

A nyári szezon még el sem kezdődött, ezzel együtt a vízirendőrök idén már 24 esetben 41 embert mentettek ki a Balatonból.

Fontos tudni, hogy elsőfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 45-öt villan, ilyenkor úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. 

Másodfokú viharjelzésnél percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorlás hajók kivételével).

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívta a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerül valaki vagy bajba jutott személyt, személyeket észlel, tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság)