2024. május 21. kedd | Konstantin
Galériák

Háromszáz horgászt csekkoltak a fokozott ellenőrzésen Vas vármegyében – fotókkal

Háromszáz horgászt csekkoltak a fokozott ellenőrzésen Vas vármegyében – fotókkal

A nyár végi haltelepítéseket követően az őshonos halállomány fokozottabb védelme céljából a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének hivatásos halőrei fokozott ellenőrzést hajtottak végre a vármegye horgászvizein az elmúlt napokban. Ennek során péntektől vasárnapig hajnalban, nappal és éjjel végezték feladatukat a vármegye frekventált horgászvizei mellett a kisebb tavak partján, valamint a Rába-folyó eldugottabb szakaszain is csónakból járőrözve párosan, illetve rendőrjárőrrel kiegészülve. Halőrök a három nap során közel háromszáz személyt vontak ellenőrzés alá.

Az ellenőrzések során a halőrök a halfogásra jogosító okmányok megléte és érvényessége mellett minden fontos szabály betartását vizsgálták, így a kiemelten a fogási naplók szabályos kitöltését, a területi jeggyel megtartható napi és összes halmennyiséget, a fogott hal elhelyezését, valamint a zsákmány tényleges tömege és a fogási naplóba bejegyzett érték közti eltérést is – olvasható a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének közleményében

E mellett az alkalmazott eszközök számának, az alkalmazott csaliknak és a horgászrendben előírt kiegészítő eszközök meglétének is külön figyelmet fordítottak az egyenruhások, akik a horgászrendben elfogadott szabályok alapján vizsgálták az éjszakai horgászat során a horgászhely szabályos kivilágítását, a parkolásra vonatkozó előírások betartását és a hulladék-elhelyezésre, szemetelésre vonatkozó szabályok megsértését is.

A Rába-folyó nicki, duzzasztott szakaszán és más egyéb, kevésbé látogatott részein is megfordultak a szövetség alkalmazottjai csónakos ellenőrzés során. A fentieken túl a csónakos horgászatra vonatkozó egyéb előírások is vizsgálták.

A fokozott ellenőrzés során tizenhét esetben született írásbeli figyelmeztetés, amelyeket az állami horgászjegy hátuljába jegyeztek be. A horgászok a következő, apró szabálytalanság esetén már a területi jegy visszatartásával számolhatnak. 

A szövetség beszámolója szerint a legtöbb esetben a horgászat napjának megjelölése maradt el, de több probléma is adódott az éjjeli horgászhely kötelező kivilágításával, a parkolási szabályok megsértésével, valamint a horgászrendben az adott vízterületre előírt kötelező halvédelmi eszközök (például halmatrac) meglétével is. 

Kettő esetben vettek fel jegyzőkönyvet, és jelentették be a történteket a Vas Vármegyei Halgazdálkodási Hatósághoz, így várhatóan halvédelmi bírság kiszabása, illetve az állami horgászjegy visszavonása lesz a büntetés.

A halőrök tapasztalata szerint a tisztességes pecások továbbra is örülnek az ellenőrzésnek, együttműködnek, szükséges és hasznos tevékenységnek ítélik meg a hivatásos halőrök ellenőrzését.

Fotókat is közreadtak, de megjegyezték, hogy a fényképek nem szabálysértő horgászokról készültek, hanem kizárólag az ellenőrzési cselekmények szemléltetése céljából.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége)