2023. december 1. péntek | Elza
Galériák

Hőkamerával találták meg a halőrök az elrejtett 18 kilós harcsát a Sajón – fotókkal

Hőkamerával találták meg a halőrök az elrejtett 18 kilós harcsát a Sajón – fotókkal

Az Észak-Magyarországi Horgász Egyesület (ÉMHE) halőrei folytatták a célzott ellenőrzést a Sajó-folyón, és sajnos újfent több szabálytalan halásszal is találkoztak. Ezen kívül a Gólem-tavon is sikerült felszámolni egy szabálytalankodó csoportot drónos megfigyelés alkalmazásával.

Legutóbb május 18-án intézkedtek szabálytalankodókkal szemben ÉMHE halőrei, azonban néhány nap múlva újra munkába lendültek. 

Az ÉMHE híradása szerint május 22-én éjszaka a Sajó-folyó kesznyéteni szakaszán a halőrök éjjellátós és hőkamerás megfigyelés után ellenőrizték B. Gyulát, aki érvényes állami jeggyel és területi engedéllyel halászott. 

Ezzel nem is akadt baj, azzal már annál inkább, hogy kifogott és megtartott kettő busát élő állapotban, a halakat elszállíttatta a helyszínről, és nem jegyezte fel a fogási naplóban. A helyszínre a rendőrök is megérkeztek, akik szabálysértési eljárást indítottak ellene. 

Ugyanezen a napon a Kis-Sajó felsőzsolcai szakaszán L. A. Csabát érték tetten, aki érvényes állami jegy és területi engedély nélkül horgászott egy bottal. A szabálysértési eljárás megindítását ő sem kerülhette el. 

Egy nappal később, május 23-án éjjel szintén a Sajó kesznyéteni szakaszán alkalmaztak éjjellátót és hőkamerát a halőrök, és lettek figyelmesek két halászra. Ellenőrzésükkor kiderült, hogy ugyan érvényes állami jeggyel és területi engedéllyel rendelkeztek, de mindkettőjük füle mögött volt vaj. 

F. Gusztávnál kettő busát, egy ezüstkárászt és egy amurt találtak élő állapotban, a halakat nem írta be a fogási naplóba. Vele szemben is kezdeményezték a szabálysértési eljárás megindítását.

A másik renitens, F. Károly egy 18,32 kilós, 126 centiméteres harcsát próbált meg elrejteni, de hőkamera megmutatta a hal helyét. A szabálysértési eljárást ő sem úszhatta meg, ráadásául azért sem, mert az idei évtől már harcsatilalom alatt – ami jelenleg is tart – nem lehet megtartani a 100 centiméter feletti példányokat sem.

Az ÉMHE halőreinek a Gólem-tavon is akadt dolga bőven. Május 22-én drónos megfigyelést tartottak, amelynek során tetten érték Cs. Kálmánt, Sz. Mátét, Sz. P. Patrikot, D. J. Istvánt, M. M. Dánielt, akik mindenféle horgászatra jogosító okmányok nélkül pecáztak egy bottal. 

Május 24-én pedig éjszaka fülelték le az éjjellátó és a hőkamera segítségével M. Józsefet, akinek rendben voltak a papírjai, de tilalom alatt megtartott egy pontyot. 

A Gólem-tavi szabálytalankodókkal szemben is szabálysértési eljárás megindítását kezdeményezték a halőrök. 

Az ÉMHE-nek rendszerint meggyűlik a baja szabálytalan horgászokkal, halászokkal, és legtöbbször a Sajón. Már az év harmadik napján találkoztak két bliccelővel, márciusban négyen próbálkoztak engedély nélkül, majd áprilisban pedig két nap alatt három orvhalászt, kettő orvhorgász és egy simlis pecást kaptak el. A május sem telt eseménytelenül: a hosszú hétvége alatt öt orvhorgászt értek tetten. Legutóbb pedig emelőhálós orvhalászt és pontyokat rejtegető horgászokat csíptek fülön. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: ÉMHE)