2024. június 19. szerda | Gyárfás
Galériák

Már fárasztották a 230 centis harcsát, amikor süllyedni kezdett a csónak – fotókkal

Már fárasztották a 230 centis harcsát, amikor süllyedni kezdett a csónak – fotókkal

Vágó Tamás mostoha időjárási körülmények között, nem kicsit problémás csónakból fogta ki élete halát a Háziréti-víztározón.

A horgász március 28-án, csütörtökön késő délután érkezett meg barátaival a tározóra. Pár csalihalnak való keszeg megfogása után, sötétedéskor már be is került a helyére Tamás két botja, a célhal a harcsa volt – spannolós módszerrel, dévérkeszeggel.

A körülmények azonban nem hajtották a malmára a vizet...

„Ahogy besötétedett, az eső egyre inkább elkezdett esni és a szél is átváltott északnyugatira, ez pedig a front betörését jelentette” – idézte fel a Pecaverzumnak a kaland kezdeteit Vágó Tamás, majd rátért a lényegre.

„Az óvatos, de folyamatos húzós kapás nagyjából 23 óra körül érkezett. Bevágás után azonnal éreztem, hogy komoly harcsával van dolgom. Csónakba pattantunk, és a lehető leggyorsabban a hal felé indultunk a sűrű akadók közé” – mesélte Vágó Tamás, hozzátéve, hogy 15 percig fárasztotta az óriásharcsát.

„Rendkívül emlékezetes marad a fogásom az időjárási körülmények és a rengeteg nehezítő tényező miatt” – de hogy mire is gondolt pontosan?

Mint utólag kiderült, az alumíniumcsónak alja lyukas volt, ezért mintegy 200 liter víz állt a hajó alján a fárasztás végére. De a kálvária ezek után is folytatódott!

A hal az akasztás után összeszedett egy másik szerelést, és a motor csigája feltekerte a beszakadt, régi zsinórt.

„Hatalmas szerencsénk volt, hogy ezek ellenére csónakba tudtam húzni életem eddigi legnagyobb, 231 centiméteres, 82 kilogrammos harcsáját. Nagy köszönettel tartozom Baranyi Tomi, Kovács Norbi és Hajdú Balázs barátomnak, akik a helyválasztásban és a hal kiemelésében nagyon sokat segítettek. Számunkra a harcsázás igazi csapatmunka” – fogalmazott a végeredményben mégiscsak rendkívül szerencsés horgász, aki március közepén is fogott egy komoly halat.

A nemzeti ünnepen egy 195 centis, 45 kilós harcsával fotózkodhatott, szintén a Háziréti-víztározón.

„Harcsások, irány a vízpart, mert a korán berobbanó tavasz miatt már az év legjobb időszakának kellős közepén járunk!” – biztatta végül sorstársait Vágó Tamás.

A tározón a szebbnél szebb pontyok is beindultak, Pell György például egy kereken 13 kilós tövesről küldött fotót és rövid beszámolót a Pecaverzumnak.

„Húzós kapással jelentkezett, a fárasztása 15-20 perc lehetett. Csali a jól bevált, 20 milliméteres halibut-mangós bojli pop-uppal könnyítve” – árulta el György, aki duplán örült a pontynak, mivel a 72 órás horgásztúra 71. órájában jelentkezett a szép méretű bajszos.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Háziréti-víztározó/Pecaverzum)