2023. február 5. vasárnap | Ágota, Ingrid
Galériák

Nyílt vízről továbbra sem engedélyezik a kárókatonák kilövését a Balatonon

Nyílt vízről továbbra sem engedélyezik a kárókatonák kilövését a Balatonon

A tavalyi évben összesen 1808 darab nagy kárókatonát lőttek ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) dolgozói a Balaton körül engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésükben lévő tógazdaságokban.

A Balaton partvonalán tavaly még csak négy helyszínre kapott engedélyt az illetékes természetvédelmi hatóságtól BHNp Zrt. Ezeken a helyeken a vonuló madarak gyérítése a téli időszakban, november 1. és március 31. között történt. 

A fenti összesített számból 218 darab volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1590 darabot a tógazdaságokban, ahol egész éven át van lehetőség a madarak kilövésére – olvasható a társaság közleményében. 

Az éves kilövési számok így alakultak az utóbbi években:

A 2021-ről 2022-re történt csökkenés oka, hogy BHNp Zrt. tógazdaságaiban a kilövésre engedélyezett éves kvótát csökkentették. Ugyanakkor jó hír, hogy a Balatonon már nemcsak az idézett négy helyszínen, hanem a teljes partvonalra megkapták az engedélyt a kilövés lehetőségére, a nyílt vízről ugyanakkor továbbra sincs lehetőség lőni.

„A gyérítéseket folyamatosan végezzük, az ezzel kapcsolatos információkat, jelzéseket kérjük, hivatalos elérhetőségeinkre (lehetőleg e-mailben) legyen szívesek elküldeni. Egyúttal szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a kis kárókatona védett faj, amelyre nincs lehetőség kilövési engedélyt adni – előfordult, hogy a horgásztársak ezen faj csapatait jelezték számunkra” – hívták fel a figyelmet a tájékoztatóban. 

A kárókatona problémaköréről és a gyérítési munkáról részletes előadást tartott a VIII. Balatoni Horgász Konferencián Fodor Ferenc, a BHNp. Zrt. haltermelési igazgatója. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BHNp Zrt.)