2024. július 16. kedd | Valter
Galériák

Több ezer éhes törpeharcsa tűnik el a Maty-érről – fotókkal

Több ezer éhes törpeharcsa tűnik el a Maty-érről – fotókkal

A néhány napja elhelyeztt varsákat már ki is emelték a vízből, és azokban száz kilogramm körüli, mintegy ezer darab törpeharcsát találtak, így folytatják a gyérítő halászatot. 

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ) halászati csoportja november 13-án, hétfőn kezdte meg az inváziós törpeharcsa faj gyérítő halászatát az Atkai Holt-Tiszán, a Mártélyi Holt-Tiszán és a Maty-éri víztározón.

Utóbbi helyszínnel kapcsolatban már az első tapasztalatokról is beszámoltak. A víztározón monitoring jelleggel kihelyezett húsz darab törpeharcsafogó varsát november 16-án, csütörtökön emelték ki a vízből. 

Az eredmény száz kilogramm körüli volt, így az a döntés született, hogy folytatják a szelektáló halászatot – derül ki a HECSMSZ közleményéből.  

A horgászok fogásaiban és a horgászversenyek mérlegelésekor se találkoztak kiemelkedő mennyiségű törpeharcsával, ám a vízeresztés előtti időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy jól érzi magát ez a halfaj a Maty-éren, és robbanásszerűen el tud szaporodni, ezért ellenőrizték az állománysűrűséget. 

„A kifogott törpeharcsák nagy része a jövő évben már ívásra képes lenne, így igyekszünk minél többet kiemelni a víztestből, hogy az állomány érdemben ne tudjon növekedni” – fogalmazott a szövetség.  

A most kifogott egy mázsa hal hozzávetőlegesen ezer darab egyedet jelentett, és a remények szerint a következő hetekben folytatódó halászat során további több ezer éhes törpétől tudják mentesíteni a Maty-éri víztározót. 

A varsák kihelyezésénél minden esetben ügyelnek arra, hogy a parti horgászhelyek közvetlen közelébe ne kerüljenek, hogy a horgászatot a lehető legkevesebb mértékben korlátozzák.

A varsák kiemeléseinek időpontjairól az érintett vízterületeken szolgálatot ellátó hivatásos halőröktől kaphatnak információt az érdeklődők. A halászatok nyilvánosak, azokat bárki megtekintheti.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: HECSMSZ)