2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Galériák

Tökéletes évzárás: dolgozni indult, majd 240 centis harcsát fogott – videókkal, fotókkal

Tökéletes évzárás: dolgozni indult, majd 240 centis harcsát fogott – videókkal, fotókkal

Munkának indult, végül pedig hatalmas fogással zárult az év Szarvas Zoltán számára, aki élete legnagyobb magyarországi harcsáját, egy 240 centis példányt fogott pergetve, negyedik dobásra. Erre mondják, hogy tökéletes évzárás. 

A Váchoz közeli DCM Horgásztó vezetősége azzal kereste meg Szarvas Zoltánt, hogy segítsek a tó medrének és halállományának feltérképezésében – számolt be a horgász a Fox Rage Facebook-oldalán. 

Mint írta, nem horgászatról volt szó, hanem egy műszeres felmérésről, melynek során készül egy medertérkép, megjelölik a nagyobb akadókat és megbecsülik a halállományt. 

Kifejezett kérés volt a harcsák esetleges megtalálása. Nagyobb méretű egyedből kevés mutatkozott az évad során, de kisebb, 10 kiló alatti példányok kerültek azért horogra. 

A tó intenzív horgászata miatt olyan inaktív időszakban kellett a felmérést elvégezni, amikor horgászok már nincsenek, de még nem fagy le a tó. 

Addig halogatták és kerülgettük a szeles, esős napokat, hogy december utolsó hetére maradt a munka. 

„A hideg vízben azt kaptuk, amit vártunk, nagyobb részek voltak üresek, viszont volt pár elképesztő méretű halcsapat összeállva. Találtam olyan medenceszerű kifürdéseket, melyek átmérője a két métert is meghaladta, ezt általában nem kis halak alkotják meg. Két ilyen igen nagy kifürdés mellett találtunk nagytestű halakat” – összegezte a tapasztalatokat Szarvas Zoltán, aki egyből jelezte Lestyán Zoltán vezetőségi tagnak, hogy ezek jó eséllyel harcsák. 

Végül javaslatra úgy döntöttek, hogy csónakból dobnak párat, hátha kapásra bírják őket, „végül is hétágra sütött a nap és tavaszias volt az idő”. Az eredményre nem sokat kellett várni, a negyedik dobásra megvolt a hal. 

„Elképesztően komótos volt, nagy erejű és lassú. Arról volt szó, hogy bőven 10 alatti harcsákra lehet számítani (ha találunk egyáltalán), a víz alig pár fokos, így a 5-21 grammos, 210-es Ti Pro botot vettem a kezembe, mellyel több, mint 20 harcsát fogtam a Dunán az elmúlt években, több 20 felettit is gond nélkül. 2500-as Prism X orsó, 0,14 milliméteres fonott, 0,30-as fluorocarbon előke. Hát, a magakasztott hallal nem voltam egy súlycsoportban” – adott leírást felszereléséről Szarvas Zoltán.

„Elkezdődött egy 70 percig tartó türelemjáték, olyan kiélezett csatával, amelynél fárasztóbbal még sosem szembesültem folytatta a beszámolót. –  Pedig volt az elmúlt 30 évben pár komoly hal a horgomon. Többször kellett úgy terhelnem a felszerelést, hogy csak reméltem, hogy kibírja. Nagyjából egy óra elteltével láttuk meg a halat, és abban a pillanatban azt mondtam, hogy ezt biztos nem tudom behúzni a csónakba. Az extra erejű Jig X horognak és a Pro Grub guminak elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a hal a csónak közelébe kerülhetett. Lestyán Zoli is segített, amiben tudott, még fárasztott is egy darabig, míg ittam egy kortyot. (Szerettem volna, ha érzi ő is, mit jelent egy akkora hal fárasztása.) Végül sikerült jobbal a harcsa alsó álkapcsát megragadnom – persze puszta kézzel –, majd ballal, a kopoltyúív alsó részében találtam stabil fogást, így két kézzel tartottam a halat. Méreteit látva egyértelmű volt, hogy nem csak nem akarom a csónakba behúzni, de nem is tudnám. Gyors instrukcióim alapján Zoli egy megfelelően erős kötélre pányvázta a halat még a vízben a csónak mellett.” 

Ezt követően kiszabadították a műcsalit, majd a hatalmas harcsát óvatosan a partra vontatták. 

„Ha egy ekkora halat behúzunk a hajóba, komoly traumát okozunk. A csónak pereme zúzza a hasát, a belső szerveket, tépjük, vonjuk. Azt hiszem, vitán felül áll, hogy nem teszünk jót vele” – szögezte le.  

A harcsával végül „tökéletes állapotban” érték el partot. A hossza 240 centiméter volt, a pontos tömegét – mivel csak 50 kilóig mérő eszköz állt rendelkezésre – nem tudták megállapítani, de a parton összesereglett egyesületi tagok és horgászok becslése szerint 80 kiló körül lehetett. 

Annyira kíméletesen bántak vele, hogy még a vízből sem emelték ki. Negyedórát hagyták regenerálódni, majd csak annyira fektették matracra, hogy a fényképek elkészülhessenek.  

„Kitűnő kondícióban engedtük útjára. Számomra ez a Magyaroroszágon fogott legnagyobb harcsám. Ebróról, Póról vannak nagyobb fogásaim, de ez a körülmények miatt is jobban melengeti a szívemet! És hazai. 

Melónak indult, és egy elképesztő fárasztásba torkollott. December 28. volt a dátum, utolsó halnak az évben nem is rossz!” – zárta sorait Szarvas Zoltán. 

A harcsáról két videó is készült. 

Így ért partot:

Így engedték vissza:

190 kilós harcsát fogtak Thaiföldön. Nézd meg a halat ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: DCM Horgásztó FB-oldala)