2022. május 21. szombat | Konstantin
Galériák

Túlteljesítették a csukatelepítési kötelezettséget a Balatonon

Túlteljesítették a csukatelepítési kötelezettséget a Balatonon

Április 26-án és 27-én előnevelt csukatelepítést hajtott végre a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.).

A balatonihal.hu oldalán megjelent beszámoló alapján a két napon át tartó munka során összesen 260.000 darab előnevelt csuka került a Balatonba és befolyóiba, valamint további 50.000 darab a Kis-Balatonba. 

„Ezzel a balatoni csukatelepítési kötelezettségünket (250.000 darab) sikerült túlteljesíteni, a Kis-Balatonon előírt 100.000 darab »előnevelt ragadozó« további részét majd süllőből fogjuk kihelyezni” – hangsúlyozta a BHNp Zrt.

A munkát mindkét napon a buzsáki tógazdaságunkban kezdte a BHNp Zrt., ahol a 3-4 centiméteres csukákat az előnevelő tavak elfolyó vizéből szűrve fogták meg, majd vízzel töltött és oxigénnel felfújt zsákokba kerültek. Ezekben a zsákokban utaztak el a halak a telepítések helyszíneire.

Az északi parti horgász egyesületek képviselői saját horgászcsónakjaikkal a nád előtt haladva több helyszínen végeztek telepítést. Általuk kerültek kis csukák a Szigligeti-öbölbe, Badacsony, Balatonudvari és Balatonkenese térségébe, valamint a Kerekedi- a Paloznaki- és a Balatonfűzfői-öbölbe.

A BHNp Zrt. munkatársai szintén az északi part, valamint a Keszthelyi-öböl és a Zala-torok térségében a halőri motorcsónakjainkból végezték a telepítést.

Végül, de nem utolsó sorban a csukaélőhely szempontjából fontosabb befolyókba, úgy, mint a Nyugati-övcsatornába, a Keleti-Bozót-csatornába, a Cigány-csatornába és a Hévízi-árokba, valamint a Kis-Balaton I. ütemébe a partot nagy terülten bejárva helyezték ki csukaivadékot – zárult a telepítési beszámoló. 

Még több fénykép a telepítésről ITT

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: BHNp Zrt.)