2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Halgazdálkodás

A horgászok is segíthetnek a busahalászatban az Atkai Holt-Tiszán

A horgászok is segíthetnek a busahalászatban az Atkai Holt-Tiszán

Február 9-én, pénteken kezdetét veszi a busaállomány – ökológiai célból történő – halászata az Atkai Holt-Tiszán.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének tájékoztatása szerint (HECSMSZ) a tavalyi év tapasztalataira támaszkodva a busák keresése és terelése a holtág északi részén fog kezdődni. 

A halászat során a 120 milliméter szembőségű, perlon anyagú eresztőhálókat 50-80 méterenként helyezik el a partra merőlegesen, valamint alkalom adtán tanyavetés fog történni, melyre várják a segítő horgászok jelentkezését.

Az elvetett eresztőhálók kezdetét és végét jól láthatóan módon megjelölik, valamint a hálók környezetének kezdetét piros bójákkal jelölik ki.

A halászat során a holtág teljes területére vonatkozó horgászati tilalmat nem rendelnek el, ugyanakkor az esetleges akadályozás elkerülése érdekében egyes horgászhelyeken – jól látható módon – eseti horgászati tilalmat alkalmaznak.

A busahálók környezetében a csónakos horgászat tilos, valamint a csónakos áthaladás – lehetőség szerint a partközelben – fokozott figyelemmel történhet. 

A hálókat kizárólag a halászati szakszemélyzet kezelheti, illetéktelenek részére tilos. Ha valakit tetten érnek, orvhalászat miatt feljelentésre számíthat.

Természetesen a halászat nappal fog történni a nyilvánosság teljes körű bevonásával, azaz minden érdeklődőt szívesen fogadnak és várnak. 

„Bármilyen kérdéssel, felmerülő kétséggel kapcsolatban bizalommal fordulhatnak a szövetség munkatársaihoz; tegyék ezt azelőtt, hogy álhírek, légből kapott információk alapján véleményt nyilvánítanak” – fogalmazott a HECSMSZ. 

A kifogott busák a szállítások időpontjáig tartóhálóra kerülnek, majd a mennyiség függvényében szállítják el azokat.

A szállítás időpontja a kifogott mennyiség függvényében akár több napon is történhet, ezért az érdeklődők a helyi hivatásos halőröknél informálódjanak a szállítás időpontjairól.

Végezetül azt írták, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a hálóba véletlenszerűen kerülő nagy testű őshonos halakra, amelyek a háló ellenőrzésekor azonnal visszaengednek.

A hívható telefonszámok:

Oláh Szabolcs: +36(30) 331-3360

Belovai Csaba: +36(30) 331-4498

Kovács András: +36(30) 655-3565

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: HECSMSZ)