2023. február 5. vasárnap | Ágota, Ingrid
Halgazdálkodás

Horgászok nehezítik meg a halászok életét a Tiszaalpári Holt-Tiszán

Horgászok nehezítik meg a halászok életét a Tiszaalpári Holt-Tiszán

Tavaly nem, de a korábbi években minden évben, ilyenkor ősz végén vagy tél elején lehalásszák az Tiszaalpári Holt-Tiszából a törpeharcsákat. Eddig két alkalommal szedték fel a varsákat, december végéig ezt többször megismétlik.

Az időjárás most kedvez a halászoknak, mert még nincs hideg, nincs fagy, így tudnak dolgozni – számolt be a baon.hu

Barta Lajos, az Alpári Tisza Horgász Egyesület elnöke a baon.hu-nak elmondta, egy hónappal ezelőtt kérték meg az engedélyt a törpeharcsa-gyérítési halászatra a kormányhivataltól és a Szolnoki Nemzeti Park Felügyelettől, amit december 31-ig kaptak meg.

– Ez a mostani halászat a második varsa felnézésünk, felszedésünk. Valószínűleg még egyet csinálunk, mert úgy számoljuk, hogy ebből olyan ötven mázsa fog kijönni a falu alatti nyolcszáz méteres szakaszon. Decemberben a Piroskán folytatjuk, ott még több törpeharcsa várható, akár százötven mázsa is. A halászok tíz varsasort raknak le egy-egy alkalommal, amiben tíz összefűzött varsa szerepel, amelyeknek az átmérője 1,2 és két centiméter között van, ami ebben fennakad azt kiszedik. Az első felnézésben huszonegy mázsa húsz kiló volt, a mostaniban pedig tizennégy mázsa. A következő halászatot csütörtökre tervezzük – nyilatkozta az elnök. 

Agy tiszakécskei halászt kértek fel a törpeharcsa-gyérítésre, akinek természetesen fizetnek a munkájáért és a halakat is elszállítja – folytatta Barta Lajos. Közlése szerint sajnos nagyon kevés a vízben a piacképes törpeharcsa, így emberi fogyasztásra csak nagyon kevés jut. 

A törpeharcsa inváziós faj, amennyiben túlságosan elszaporodik, akkor az ikra- és az ivadékfogyasztása miatt a természetes vizekben nagy kárt tud okozni. Amennyiben másfajta hal fennakad a varsákban, azokat természetesen visszadobják. 

Az elnök megemlítette azt is, hogy hiába helyeztek ki tiltó táblákat, hogy a csónakkal közlekedő horgászok ne menjenek a varsák fölé, nem figyelnek rá, így összekeverik azokat, és előfordul az is, hogy emiatt az egész soron nincs a varsában hal vagy csak nagyon kevés. 

Barta Lajos problémaként említette még a hódok tevékenységét, ugyanis több parton lévő fát kidöntöttek már. A gyérítésükre engedélyt kértek.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége)