2021. június 13. vasárnap | Anett, Antal
Halgazdálkodás

Invazív halak telepítését akadályozta meg a Nébih

Invazív halak telepítését akadályozta meg a Nébih

Több mint ötven helyszíni ellenőrzést tartott, öt esetben indított eljárást, két alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, tizenöt esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint  hárommillió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata. 

A tavasz a hazai tógazdaságok számára is a rendes munkavégzés kezdetét jelenti. A Nébih Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ) az elmúlt három hónapban elsődlegesen a haltelepítések szabályosságának és nyomonkövetésének vizsgálatát tűzte ki célul, amely főként halgazdálkodási vízterületeink és azok őshonos halállományának védelme szempontjából minősül kiemelt feladatnak. 

Ezeket manapság sajnos egyre több veszély fenyegeti, egyebek közt például az idegenhonos halfajok megjelenése. Számos idegenhonos halfaj tudatos telepítés következtében kerülhetett be természetes vizeinkbe, ahol gyors elszaporodásuk révén a honos növény- és halfajok sokféleségét (biodiverzitást) veszélyeztetik, ráadásul az őshonos halfajok kiszorításával már több élőhely elszegényedését okozták – írja a Nébih

A további károk megelőzése érdekében idén tavasszal több mint ötven esetben tartott helyszíni ellenőrzést az ÁHSZ. Az ellenőrzések során az állami halőrök öt alkalommal indítottak eljárást, két ízben tiltották meg a kihelyezendő hal telepítését – idegenhonos halfaj telepítésének szándéka vagy víziállat-egészségőri igazolás hiánya miatt –, emellett a Nébih további tizenöt esetben jelenleg is vizsgálatot folytat. 

A szabálysértések nyomán összesen több mint hárommillió forint halgazdálkodási bírságot szabtak ki a szakemberek. 

A Nébih felhívja a halgazdálkodásra jogosultak figyelmét, hogy Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében minden tervezett haltelepítést kötelező bejelenteni a halgazdálkodási hatóságnak és a horgászszövetségnek legalább három nappal a telepítés napját megelőzően, majd a ténylegesen kihelyezett halmennyiségekről a telepítés napját követő nyolc napon belül realizációs jelentésben kell beszámolni. A bejelentési kötelezettség szabályainak megsértése esetén ötvenezertől százezer forintig terjedő halgazdálkodási bírság szabható ki. Ennél is súlyosabb, ötszázezertől ötmillió forintig terjedő halgazdálkodási bírság a várható büntetés, ha a haltelepítés halgazdálkodási jogosultság és/vagy halgazdálkodási hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási terv hiányában történik, valamint az idegenhonos halfajok halgazdálkodási hatósági engedély nélküli telepítése esetén is.

Jogosulatlan halászattal, horgászattal kapcsolatos, továbbá az állami halőri szolgálat feladatvégzését érintő bejelentéseket az allamihalor@nebih.gov.hu címen lehet megtenni.

A Pecaverzum meghirdette az Invazív Halak Horgászatának Napját!A kezdeményezés célja, hogy csökkentsük a hazai vízekben élő, invazív halak jelenlétét. Az eseményre 2021. augusztus 7-én, szombaton kerül sor.. 

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!