2024. március 1. péntek | Albin
Halgazdálkodás

Kétezer lőszerrel gyérítik a kormoránokat a Tisza és a Szamos szabolcsi szakaszán

Kétezer lőszerrel gyérítik a kormoránokat a Tisza és a Szamos szabolcsi szakaszán

A Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szövetsége a halállományok védelme érdekében – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is folytatta a nagy kárókatona gyérítését a Tisza- és a Szamos-folyókon.

A gyérítéshez a szükséges engedélyt a Pest Vármegyei Kormányhivatal Országos Környezetvédelmi Főosztálytól 2022. augusztus 15-től 2023. február 28-ig, és 2023. szeptember 1-től 2024. január 31-ig terjedő időszakokra kapta meg a szövetség – közölték.

A gyérítést Fesztóry Sándor, Karasz György, Kósa István, Muhi Gábor és Vaskó Arnold munkavállalók végzik, akik megfelelő elméleti-, terepi-, valamint fajismerettel rendelkeznek. A tevékenység gyakorlása során az idevonatkozó hatályos jogszabályokat betartják – írták. 

A határozatban foglaltak alapján a gyérítés sörétes lőfegyverrel, 36 grammos acélsöréttel (12/76 kaliber) történik a vadon élő állatfaj zavarása nélkül, különös tekintettel rétisasfészkekre.

A szövetség közleményében emlékeztetett, sajnos a gazdálkodásunkat is veszélyeztető nagy kárókatona Európában túlszaporodott. Viselkedési, vonulási szokásai jelentősen megváltoztak, amelynek elsődleges oka az évszakok jellemző időjárásának az eltolódása. A hazai vizeken is jelentős állomány van jelen, amely a halak ívási időszakában is komoly károkat okoz az ilyenkor fokozottan sebezhető anyahalak kifalásával, megsebzésével, az ívási folyamat megzavarásával.

„A gyérítést és riasztást a halállományokban keletkezett károk mérséklése érdekében folytatjuk, valamint a már inváziós fajnak tekinthető nagy kárókatona állományának szabályozása érdekében is kiemelten fontos ez a tevékenység” – fogalmaztak. 

A munka már októberben elkezdődött, azóta heti két alkalommal folyamatosan dolgoznak a szakemberek a vízállás és az állományviszonyok függvényében.

A kormorán gyérítéséhez szükséges lőszervásárlásához a Magyar Országos Horgász Szövetségtől (Mohosz) Állománypótlási és Fejlesztési Célelőirányzat (ÁPFE) keretében kiírt pályázata 607 ezer forinttal járult hozzá. Ennek keretében sikerült beszerezni kétezer darab nagy teljesítményű, ólommentes lőszert.

A gyérítési eredményekről egyelőre nem hoztak nyilvánosságra adatokat. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: pixabay.com)