2022. szeptember 28. szerda | Vencel
Halgazdálkodás

Szokatlan telepítés követte a kényszerlehalászást a Balatonnál – videóval

Szokatlan telepítés követte a kényszerlehalászást a Balatonnál – videóval

Annyira alacsonyra csökkent a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) balatonföldvári nevelőtavában a vízszint, hogy kényszerlehalászást kellett elrendelni. Mivel a halak egy részét nem tudták elhelyezni, így a megszokottól kisebb példányokat a Balatonba telepítették. 

Nem tudtak már mit tenni: azt követően, hogy a BHNp Zrt. balatonföldvári nevelőtavában elpusztult a kétnyaras pontyok mintegy 20 százaléka, a maradék, még életben maradt halakat kényszerlehalászásnak vetették alá. 

Szári Zsolt vezérigazgató pár napja arról beszélt, hogy a társaságnak 1000 hektáron mintegy 40 halastava van, de mindegyikből hiányzik a korábbi vízmennyiség legalább fele. 

A legkritikusabb állapotba a balatonföldvári tó került, amely a halászószintre csökkent. Pár napja még csak dolgoztak azon, hogy meg tudják valósítani a kényszerlehalászást, augusztus 12-én, pénteken pedig már sor is került rá.

„Tógazdaságainkat is sújtja a rendkívüli aszály. A földvári halastavunk alacsony vízállása miatt kényszerhalászatot kellett szerveznünk” – adták hírül a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján. 

Közölték: a halak egy részét sikerült más tógazdaságban elhelyezni, de a Balatonba is muszáj volt telepíteni azokból. „Meg kellett ezt tenni annak ellenére, hogy a megszokottól kisebb méretű kétnyaras halakról van szó” – indokolták a szokatlan telepítést. 

A társaság beszámolója szerint összesen 2.350 kilogramm pontyot helyeztek vízbe Balatonföldváron, a Nyugati strandon.

A kényszerlehalászásról egy videót is megjelent: 

Képgaléria a telepítésről ITT.

Horgászok tehettek keresztbe a balatoni algavizsgálatnak. Részletek ERRE

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BHNp Zrt. FB-videó képernyőfelvétel)