2024. július 16. kedd | Valter
Nagy fogások

32 kilós ponty egy csatornából! 11 hónapig üldözték.

32 kilós ponty egy csatornából! 11 hónapig üldözték.

Meglátta, kiszemelte, felkutatta és elcsípte. Molnár Szabolcs 11 hónapot várt arra, hogy a kezében tarthasson egy 32 kiló fölötti pontyot. Tudatosan készült a megfogására, és végül a kitartó munka nem maradt eredmény nélkül. Miután a hal szákba került, Szabolcs egy óráig sokkos állapotba került.

Molnár Szabolcs Kőszegen él, az osztrák határ mentén. Napi szinten jár át dolgozni a szomszédokhoz, általában hajnali három órakor kel, és este 18-19 óra felé ér haza. Szoros a napirendje, de mivel már több mint húsz éve csak bojlival horgászik, az nem is lehet kérdés, hogy a pontyozásra jusson idő.

Lakóhelyéhez közel található egy nagyon különleges, Vas megyei, igazi vadvíz, a Rába ikervári erőműcsatornája. Az 1896 óta működő ikervári erőmű Magyarország első vízerőműve, amelynek turbináit a Rába vize hajtja. A 4,5 kilométeres csatorna eleinte kanyargós, majd a Sótonyi közúti hídtól kezdve több mint 2 kilométer hosszan nyílegyenes.

Szabolcs is ezt a részt szemelte ki horgászhelyéül. Tudta, hogy él a vízben egy 30 kiló fölötti ponty, és kifejezetten azt szerette volna megfogni. Hónapokig kutyasétáltatás közben csak nézegette a helyeket. „Általában 2-3 napos előetetéssel kezdtem, és a pénteki napokat horgásztam meg. A halat, amit szerettem volna a kezemben tartani, már páran megfogták korábban, így képekről ismertem” – kezdte a Pecaverzumnak.

A személyes találkozásra végül október 23-án 0 óra 15 perc tájékán került sor, legalábbis a kapás akkor történt, utána még hátra volt egy 35 perces fárasztás a mindössze 10-12 méter széles csatorna 4,6 méteres vizében.

„Olyan iszonyatosan nagy kirohanásai nem voltak, de 60 méterre biztos elment azért. Figyelnem kellett arra is, hogy az előttem található kövezés alá ne fűződjön be a zsinór kapáskor. Mivel az egyenes részen horgásztam, volt területem. A sodrást kihasználva fárasztottam ki, engedtem párszor, hogy beugorjon a sodrásba, és akkor árral szemben gyönyörű szépen dolgoztatta magát, hatalmas nagy fejrángásokkal” – taglalta a küzdelem fontosabb momentumait.

Sejtette Szabolcs, hogy valami igazán nagy hallal akadt dolga, de az csak akkor fordult meg a fejében, hogy a kiszemelt példány lehet a horgán, amikor megpróbálta azt megemelni. „Akkor tudatosult, hogy ő lehet az, amikor szétakasztottam a merítőt és meg akartam emelni. Nyúlott a kezem rendesen, pedig nem vagyok kistermetű” – érzékeltette, hogy bizony meg kellett küzdeni a partra emelésben, ráadásul egyedül volt, segítségére nem számíthatott.

„Ezt követően volt egy sokkos órám, addig fel sem fogtam, hogy mi történt. A halat eltettem, és hajnalban Antal Balázs fotós-operatőr jött ki, és készítette el a fényképeket. Az volt fenomenális, azt volt érdekes megélni, hogy célzottan mentem egy halért. Tudtam, hogy mit csinálok. Tudtam, hogy körülbelül hol kell keresni. Tudtam, hogy hol van egy ekkora méretű hal nyugalomban” – hangsúlyozta a tudatosság fontosságát, amely szerinte elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a „projekt” sikerrel záruljon.

A ponty tömege meghaladta a 32 kilót, de hogy mennyivel, az nem egyértelmű, 20 vagy 40 dekával, de Szabolcs szerint nem is ez a lényeg, hanem, hogy 11 hónap várakozás után végre teljesülhetett a kitűzött cél, megvalósult egy álom.

Szabolcs azt is elmondta, a 32 kiló fölötti pontyot másfél éve ellopták, de Filokavszky Gyula horgász hathatós közbenjárásával (ő vette észre egy fotó alapján, hol lehet a hal) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közreműködésével sikerült visszahelyezni eredeti élőhelyére.

A gigantikus vadvízi ponty a Keen Carp Nutty Mixből készült, balanszírozott horogcsaliját vette fel. Szabolcs azért is választotta ezt, mert a cég hazája Hollandia, a csatornahorgászok fellegvára.  

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!