2024. június 20. csütörtök | Rafael
Nagy fogások

A 28 kilós halra büszke, a 35 kilósnak nem örült – fotókkal, videóval

A 28 kilós halra büszke, a 35 kilósnak nem örült – fotókkal, videóval

Siket Máté igazi pontyozó specialistának számít a Ráckevei-Soroksári Dunán (RSD), már 55 (nem elírás, ötvenöt) darab rekordlistás pontyot fogott.

Idei évnyitó bojlis horgászatán „csak” egy 12 kilós példányt akasztott kedvenc halfajából, de nem emiatt kapott több száz lájkot és méltató üzenetet a közösségi médiában megosztott fotói után. A pecázás helyett talán épp a munkahelyükön keményen dolgozó, egészségesen irigy sporttársak ugyanis azt láthatták, hogy Máté előbb posztol egy kifejezetten méretes harcsát, majd egy még annál is nagyobb busát. De mi is történt valójában?

Siket Máté február 3-án, szombaton összepakolta a bojlis felszerelését, majd a kedvenc horgászhelyén, az RSD-n kezdte az évet – ragyogó pontyozó időben. A célhal természetesen a ponty volt, lehetőleg minél nagyobb.

Míg más hetekig mesélne egy 12 kilós fogásról is, Máténak egy olyan napot sikerült zárnia, amely után ez a pontyfogás ezúttal háttérbe szorul.

„Dél körül volt három csippanásom a jobbos botomon, ezért kivettem csalit frissíteni közvetlen utána, és ahogy rátekertem az orsóra, egyből éreztem, hogy egy nagy testű hal van rajta. Nagyon erős szél fújt, így a fárasztás sem volt egyszerű, körülbelül 30-40 percig tartott. Többen segítettek a merítésben, mert egy ilyen hosszú halat nem egyszerű bojlis szákkal megmeríteni” – idézte fel a másfél méteres és 28,5 kilós hal fogási körülményeit Máté a Pecaverzum érdeklődésére. 

A hal pedig természetesen azért volt ilyen hosszú, mert ragadozóként, méghozzá csodaszép harcsaként kergeti a prédáit. A horog körül sertepertélhetett, és a farkába akadt be a horog, de nem véletlenül került közel a végszerelékhez.

A fiatal horgász célzottan még sohasem pecázott harcsára, de – és ezt a specialistáknak is érdemes megjegyezniük –, a mostani csalijával, a rákos bojlival sokat fogott már.

„Ősszel is fárasztottam egy ennél nagyobbat csónakból, de nem sikerült kivenni. Annak a szájában volt a horog, de ahogy csapott a farkával, a vízfelszínen kiakadt belőle” – idézte fel a nem mindennapi vendéggel átélt kalandjait.

A csodás napnak ezzel még nem volt vége, a lájkolóközönség nagy csodálatára. Máté elsütötte a poént a Facebookon, hogy megfogta élete balinját, persze nem fenekeszeggel, hanem egy komoly méretű busával pózolt a fotókon.

Az RSD-n télen este nyolcig lehet horgászni, ez alól mindössze egyetlen esetben tesznek kivételt, ha a sporttárs még fáraszt a képzeletbeli dudaszó pillanatában. A pontyrekorderrel pedig pontosan ez történt.

„19.55-kor sikerült megakasztanom, ahogyan tekertem ki a botomat. A fárasztás itt is mintegy 30-40 percig tartott, viszont mivel egyedül voltam, és elég fárasztó volt ez a fárasztás is, sokáig be se tudtam emelni a stégre a busát. Ekkorát még sosem fogtam, de nem is nagyon szeretnék, mert körülbelül 150 méter damilt le kellett cserélni utána” – bosszankodott Máté, miközben azért sokan lettek volna a helyében.

És milyen érdekes, hogy a kisebb hal nagyobb örömet okozott neki. „A harcsának nagyon örültem, a busának nem annyira, mert nagyon sok van belőlük, és sokszor pergetni sem lehet miattuk" – mondta őszintén, hozzétéve, hogy az inváziósnak számító halat is visszaengedte a szabályok szerint, ugyanis külső akadás volt. 

A pontyfogásaira rátérve elárulta, hogy nagyon gyakran váltogatja a helyeit, mert szerinte ez lehet az egyik kulcs az RSD-n a nagy halhoz.

Úgy véli, ha a horgász valahol nem fog 1-2 napig, akkor mindenképp odébb kell mennie. Ezeket a szavakat már csak azért is érdemes eltenni magunkban, mert Máté nagyon is jól tudja, hogy mi a nagypontyfogás receptje.

„Összesen 55 darab (15 kiló feletti) rekordlistás pontyom van az RSD-n, ez cirka másfél év alatt jött össze, a legnagyobb 29,7 kilós volt” – árulta el.

Ezek után nem meglepő, hogy az idei fő célja a 30 kilós álomhatár átlépése.

A harcsa fárasztásáról és visszaengedéséről videó is készült:

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: Siket Máté/Pecaverzum)