2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Nagy fogások

Hatalmas csíkos sügért villantott egy magyar horgász

Hatalmas csíkos sügért villantott egy magyar horgász

Szép méretű, igazán ritka hallal találkozhatott egy magyar horgász Szlovákiában egy rapid peca során. Magyarországon is él csíkos sügér, de olyan ritkának számít, hogy a legutóbbi hivatalos észlelés 2017-ben volt, az országos rekord is lett.

Szlovákiában, az Albár nevű településen lévő Relax Parkban horgászott a hétvégén Beke Barnabás, aki az egészen ritka fogásról a Pecaverzumnak is beszámolt. 

„Csak egy rapid pecára mentem feederezni method technikával. Nyolc milliméteres, ananászos wafterral csaliztam, nagyon meglepődtem, mert ilyen halra nem számítottam” – nyilatkozta portálunknak. 

A csíkos sügér súlya nem kevesebb mint 2,70 kiló volt, és ragadozó létére csábult el az alapvetően békéshalaknak készült csalira. „Soha sem sikerült még ilyen halat fognom, nagyon ritka példány. A tógazda azt mondta, hogy Florida az őshazája” – mondta Barnabás. 

És valóban nem állt messze a teljes igazságtól, mert a csíkos sügér a Wikipédia szerint Észak-Amerikában, az Atlanti-óceán partvonala mentén egészen a Szent Lőrinc-folyóig őshonos, de jelen van a Mexikói-öbölben is, és világszerte tenyésztik.

Magyarországon a halgazdáságok – köztük a szarvasi Halászati Kutatóintézet – foglalkoznak az úgynevezett hibrid csíkos sügér nevelésével. Ezt a tenyészhalat a Morone nemzetség két fajának, a csíkos sügérnek (Morone saxatilis) és a fehér sügérnek (Morone chrysops) a keresztezéséből hozták létre.

Idehaza legutóbb hivatalos észlelés négy éve történt Maconkán: akkor Ignácz Olivér csalt horogra egy 2,45 kilós és 37 centis csíkos sügért, amellyel megdöntötte a korábbi 0,55 kilós tórekordot 2014-ből, és egyben abszolút magyar rekordot is állított be. 

(fotó: Beke Barnabás, maconka.hu)

Küldj sztorit!

Te is szívesen megosztanád nagy fogásaidat a többi horgásszal? Jó hír, hogy hamarosan indul a Pecaverzum multimédiás beküldő szolgáltatása: egy gombnyomással tudsz majd küldeni nekünk fotót, videót és szöveget! Addig is elérsz minket a pecaverzum@gmail.com címen vagy Facebook Messengeren.

Még több érdekes sztori a Nagy fogások rovatunkban!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!