2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Nagy fogások

Horogszűz csukaóriással újra rekordot döntöttek a Lupa-tavon – fotókkal

Horogszűz csukaóriással újra rekordot döntöttek a Lupa-tavon – fotókkal

A kiváló csukaállományáról híres Lupa-tavon kevesebb, mint egy hónap alatt már másodjára döntik meg a tórekordot. 

Május közepén számoltunk be róla, hogy Dancsosi Miklós egy 118 centiméteres, 16 kilogramm körüli példánnyal megdöntötte a Lupa-tó csukacsúcsát. A korábbi tórekord 109 centiméter volt, és Félszeműként híresült el, mert a jobb szeme sérült. 

Szűk egy hónap leforgása alatt több szép csukafogás is történt a kedvelt budakalászi horgászvízen, ahol a pecások szakadatlanul nagyobbnál nagyobb ragadozókkal hívták fel magukra a figyelmet – tájékoztatta a Pecaverzumot Veégh Viktor, a Lupa THK Egyesület elnöke.

A halak sorából azonban toronymagasan kiemelkedik az a 120 centis óriás, amelyet június 16-án, vasárnap akasztott Koncsek Károly, és amely új rekordnak számít a Lupa-tavon.  

„Csónakból horgásztak, sikerült is fogniuk egy 93 centiméterest, aztán kifelé menet, a halőrháznál, a part közelében érkezett a kapás. Ott lakik a híres félszemű, így egy pillanatig azt hittük, hogy ő került horogra, de kiderült, hogy nem. Célzottan csukára pergettek kemény felszereléssel, spinnerbaittel, így hiába küzdött erősen a hal, pár perc alatt csónakban volt” – részletezte a történteket Veégh Viktor.

A mérlegen 13,20 kilót nyomó rekordcsuka egészen biztosan, hogy még horogszűz volt, az elmúlt öt évben senki sem tudta becsapni.

„Az 1960-as években innen bányászták a kavicsot a békásmegyeri lakótelep építkezéséhez. A 100 hektáros bányató 2018 óta van horgászati kezelésben, 2019 óta a Lupa THK Egyesület felügyelete alatt, azóta ezt a csukát biztos, hogy nem fogták még ki” – árulta el Veégh Viktor.

„Ez volt életem hala, brutális erővel küzdött” – így summázta a történteket Koncsek Károly, aki természetesen visszaengedte az országosan is kiemelkedő méretekkel rendelkező csukeszt. Nem is tehetett volna persze másként, mert a Lupa-tavon a C&R horgászat elvét követik (catch and release: megfogni és visszaengedni).

„Az utóbbi hetekben több, 100-115 centi közötti csukának is örülhettek a horgászok. Nagyon jó lendületben van most a tó, óriási pecák vannak. Ezek mellett lassacskán sügérből is érik egy rekorddöntés, mert rendszeresen akadnak horogra nagyok: a múlt héten is kijött egy 36 centis” – adott kedvcsinálót a horgászoknak a Lupa THK Egyesület elnöke.  

A hivatalos országos csukarekordot egyébként Hársfalvi Gábor tartja, aki 1994. április 5-én a Gyékényesi Kavicsbányatónál akasztott egy 20,47 kilós példányt.

Az új Lupa-tavi csukacsodáról a vízterület közösségi oldalán is hírt adtak, ahol fotókat is közöltek.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Lupa Fishing FB-oldal)