2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Nagy fogások

Kifogták Hejőkeresztúr legnagyobb aranyhalát, Bellát – fotókkal, videóval

Kifogták Hejőkeresztúr legnagyobb aranyhalát, Bellát – fotókkal, videóval

Tavaly októbert követően újra kifogták a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében található hejőkeresztúri Carp&Carp Lake legnagyobb koi pontyját, Bellát. Akkor 16,20 kilogramm volt a tömege, most egy picivel nagyobb, így a fogás új koi tórekordot jelent.

A sikeres horgász, Költő Géza beszámolót küldött a Pecaverzum. Az írást változtatást tartalmi változtatás nélkül közöljük. Íme:

A Hejőkeresztúron található Carp&Carp horgásztóra érkeztem június elején, ahol az egy hetet a 10-es úszó házban töltöttem. 

A szokatlan meleg miatt a halak túl voltak az íváson, ami elsőre jól hangzott, de gyakorlatban ezt a mélyvízen nem nagyon akarták megmutatni. A nappali hőségben egyetlen egy kapást sem tudtam elérni. 

Éjjel viszont minden nap, néha többet is. A harmadik nap érkező hidegfrontban két és fél óra leforgása alatt ötöt is. Átlagban 10 és 14 kilogramm közötti, nyurga-, tő- és tükörpontyokat szákoltam. 

Hétfő hajnali öt órakor viszont életem legkomolyabb kapására ébredtem. A 24 milliméteres, gesztenyés ízesítésű wafters csalira lévő jelentkező valami brutális sebességgel húzta le a zsinórt az orsómról. 

Pár másodperc alatt 30-40 métert lopott le, és nem is akart lassítani. Először nem is mertem hozzányúlni a bothoz, félve attól, hogy azonnal elszakad a zsinór, de végül megtettem.

Ellenfelem csak nem akart lassítani, így csónakba szállva vettük üldözőbe Petivel a halat, ami már nagyjából 100 méterrel távolabb járt az etetett helytől. A kristálytiszta vízben már messziről láttam, hogy egy élénk színű koi ponty van a horgom végén. Amikor felé értünk, azonnal megismertem, hogy Ő Bella. 

Kíméletes fárasztás után hatalmas öröm és megkönnyebbülés járta át a testemet. Sikerült, amiért jöttem. A túra előtt sem titkoltam, hogy Ő volt az egyik célom, hogy közelebbről is megismerjem vele. Kipipálva!

A tömege 16,32 kilogramm, amivel az új tórekord címet is elnyerte. 

De ezzel még nincs vége! A visszaengedést körülbelül nyolcvan méterre a házunktól, egy sekélyebb részen, partszélben hajtottuk végre. Az elengedés után feljött a víz tetejére, csapott egyet az uszonyával, majd elúszott a mélybe. 

Gondoltam, elköszönt. Mi visszamentünk a házhoz, és elkezdtük az árnyékban visszanézni a felvételeket. Majd hirtelen Bella ott termett újra: fordult egyet a víz tetején, és elúszott a ház alatt a fogás helyszíne felé, mintha hazamenne.

A másik oldalra szaladva még videót is sikerült készíteni róla. Egy szinte megmagyarázhatatlan dolog, de felejthetetlenné tette számomra ezt a találkozást. Köszönöm neked, Öreglány, élj sokáig! Utána jött még pár egészséges ponty, de Ő volt a túra egyéni és új tórekord koi pontya.

Videó:

Még fotók:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Költő Géza/Pecaverzum)