2021. október 27. szerda | Szabina
Nagy fogások

Könnyeket csalt a horgász szemére két védett hal

Könnyeket csalt a horgász szemére két védett hal

25 év után ismétlődött meg ugyanaz egy horgásszal: egymás után fogott két ritka (ma már védett) halat a Tiszából. Gábor Zsoltnak könny csordult a szemébe a kecsege és a magyar bucó láttán, mert egyből néhai édesapja jutott az eszébe.

„Szeretném beküldeni múlt heti érdekes fogásaimat. A kiskörei erőmű alatt jöttek, kecsege két darab és egy magyar bucó. Egyébként is ritka vendégek a horgomon, legutóbb 1996-ban fogtam Nagykörűnél, ami egy akadóban elakadt, de néhai édesapám bement a vízbe és sikeresen kiszedte. Az érdekessége, és ami különlegessé teszi számomra, hogy akkor is egy napon kapott mindkét faj, még édesapámmal együtt fogtuk. 25 év és néhány hónap különbséggel újra megtörtént, különleges érzés volt” – írta a Pecaverzumnak Gábor Zsolt, aki sztoriküldő alkalmazásunkat használta.

Hogy még többet megtudjunk a különleges fogásokról, megkerestük Zsoltot, aki elmondta, gilisztával fogta mindhárom halat, a két kecsege között mindösszesen fél óra telt el. 

„Bólintott kettőt-hármat a spicc, majd bevágtam, és láttam, ahogy egyből kiugrott a vízből. Úr Isten, ez micsoda, mondtam magamban, mert nagyon régen láttam ilyet – nyilatkozta honlapunknak Zsolt. –  Aztán fél óra múlva jött egy másik, aminek klasszikus kecsegeszíne volt, mert az első világosabb volt.”

A védett halakat október 3-án, vasárnap délután fogta, és mérlegelés nélkül egyből visszaengedte azokat a Tiszába. Saccolása szerint a kecsegék 50-60 centisek lehettek, míg a magyar bucó 30.

„Amikor még kisgyerek volt, jártunk a Tiszára, 1994-től vadkempingezni. Még nem volt védett a kecsege, el lehetett vinni, és kérészlárvával fogtuk, mert akkor még azt sem tiltották. Amikor kifogtam a kecsegéket, könnyek csordultak szemembe, mert édesapámra gondoltam” – idézte vissza Zsolt a megható pillanatot. 

Mint ismeretes, a Magyar Országos Horgász Szövetség nagyszabású kecsegeprogramot hirdetett. Azt szeretnék elérni, hogy az állomány 2025-re elérje azt a szintet, hogy fogható státuszba helyezzék. A javaslat szerint évente kettő darab lenne megtartható. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!